paralysed-monkey
  • 20 Kasım 2016
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

İsviçreli bilim adamları tarafından omurilik yaralanmalarının elektronik ortamda tedavi edilmesine yönelik bir adım atıldı.

Felç için elektronik tedaviye doğru atılmış bu adımda, İsviçre bilim insanları kısmen felç edilmiş iki maymunun beyin implantının kontrolünde yürüyebildiğini açıkladılar.

Lozan,İsviçre’de bulunan École Polytechnique Fédérale Enstitü’sü tarafından başlatılan ve başarıyla sürdürülen çalışmalar, maymunların beyinleri ve arka bacakları arasında kablosuz bir köprü oluşturarak, bir koşu bandı boyunca geçici olarak yürümelerine imkan sağladı.         

9 Kasım 2016’da Nature dergisinde yayınlanan araştırma, bir hayvanın yürüme isteğini algılayan beyin implantı ve omuriliğe bağlanmış yürüme kaslarını uyarabilen elektrotların arasında ki kablosuz bağlantıyı sağlayan bir dizi teknolojiyi bir araya getirdi.

New York’ta bulunan Medical Research Feinstein Institute Tıp Merkezi Başkanı Chad Bouton ,”Bunları birbirine bağlayabildiğinizi göstermek harika” diyor. Bouton son zamanlarda felç edilen elini elektrotlarla kablolanmış bir kılıfla kontrol etmek için beyin sinyallerini kullanan bir gönüllüyle çalıştı. Bu çalışma robotların da beyin kontrolü altına alınabileceklerini kanıtlar nitelikteydi.

Hayvanların yürüyüşlerinin kablosuz beyin kontrolüyle iyileştirilebileceğini bu yeni araştırma gözler önüne koyuyor. Bouton, bilim insanlarının yürüttüğü bu araştırmanın “tamamen implante edilebilir ve görünmez” olan ve felç olan insanların tekrar iradeleri doğrultusunda hareket sağlayacak sistemleri geliştirmeyi yönelik büyük bir araştırmanın parçası olduğunu söylüyor.

Bu deneyler nörolog olan ve omuriliğin elektriğe karşı verdiği tepkiler konusunda uzmanlaşmış Gregoire Courtine’nin önderlik ettiği uluslararası bir takım tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kol hareketlerinin aksine, yürüme kısmen bağımsız bir şekilde omuriliğin yardımıyla yapılan otomatik bir harekettir. Courtine’nin liderlik ettiği uluslararası grup daha önce, felçli bir farenin omurgasına elektrotları kullanıp uyarı göndererek farenin yürüyebileceğini kanıtladı. Fakat bu durumda araştırmacılar, kukla oynatır gibi deneyde kullanılan hayvanların arka bacaklarını kontrol ediyorlardı.

Raporlarında araştırmacılar bir sonraki adıma nasıl geçtiklerini “hayvanın beynini kontrol altında tutarak” sözleriyle açıklıyorlar.

İki tane omurgalarının bir tarafına zarar verilerek sol bacakları geçici olarak felç bırakılan Rhesus (Al yanaklı) maymunları üzerinde beyin kontrolünün işe yarayıp yaramayacağından emin olmak için deney yapılmış ve bu maymunların beyinlerinde ki bacaklara direk olarak komut veren nöronların bulunduğu alana Courtine’nin önderlik ettiği takım ameliyatla raptiye boyutunda sıralanmış elektrotları yerleştirilmiştir.

Brown Üniversitesi’nde geliştirilen ve kafatasına tutturulan bir kablosuz vericiyi kullanarak, bu beyin sinyalleri maymunlar tarafından giyilen özel bir cekete aktarıldı. Eğer maymun yürümeyi düşünüyor olsaydı, alt omuriliğe önceden programlanmış bir elektriksel uyarı dizisi tetiklenecek ve böylelikle maymun yürüyebilecekti.

Sistemin yardımı olmadan yapılan deneyde, bir maymun yaralı bacağını kullanmayarak koşu bandı boyunca sekti. Ancak sistem kullanıldığında maymun yaralı bacağını kaldırıp indirmeye ve üzerine ağırlık vermeye başladı.

Courtine henüz beyin implantlarıyla birleştirmemesine rağmen, yaklaşık 40 milyon dolar değerinde olan ve omurilik uyarıcılarına karşı teknoloji geliştiren bir firmanın kurucusudur.

Courtine Lausanne Üniversitesi Hastanesi  şirket kurucularından bir sinir cerrahı olan Jocelyne Bloch ile birlikte, rehabilitasyon programının bir parçası olarak sekiz gönüllüde spinal stimülasyonu test ediyor. Courtine son olarak ekliyor, “Sonraki adımlardan biri bu gibi sistemler üzerinde çalışarak hastaların beyin kontrolünü beş yıl içinde sağlayıp onları tekrar yürütmek olabilir.”

Çevirmen: Doğukan Dizman
Yazar: Courtney Humphries
Kaynak: technology review 

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.

 


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com