Paylaş

Ertelemeye ve tembelliğe son vermek “Kaizen” tekniği sayesinde artık düşündüğünüz kadar zor değil.

Hayatta ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz vardır, kendimize dair bireysel hedefler gibi. Bu yüzden kendi hayatımız öncelik kazanır fakat bazen, bu hedeflerin gerisinde kalırız. Birçok şeyi erteler ve inancımızı kaybederiz.

Tabii ki bir şeylere başlarken çok güzel niyetlerimiz vardır ve hedefe doğru hevesle, kararla ilerleriz. Bu yolda bazen belli sıkıntılar olur, kendimize yeteri kadar yüklendiğimizi, denediğimizi söyler ve yola devam ederiz. Belki de önümüzdeki yolda çok hızlı gittiğimizi ya da sonuçların istediğimiz kadar hızlı oluşmadığını düşünürüz.

Eğer bu tekrar durumları hayatınızda sıklıkla meydana geliyorsa, neden bunun sürekli tekrarladığını sormanız gerekiyordur. Aslında oldukça basit: çok fazla şeye çok hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsunuz. Eski alışkanlıkları yenileriyle değiştirmek pek de kolay değil, ayrıca tanıdık olmayan sorumlulukları almak da çok yorucu olabiliyor. Temel olarak, şimdiye kadar alışılagelen hedeflere ve düşüncelere bağlı kalmak daha kolay ve rahat geliyor.

İşte Kaizen devreye girdiği noktada burası.

Japon kültürü, “Kaizen” adı verilen kullanışlı bir pratiğe sahip. Kişisel gelişim için bu ‘bir dakikalık prensip’, dünyada etkileri görüldükçe dikkat çekmeye başladı.

Bu metodun altında yatan prensip bir kişinin bir şeyi tam bir dakika boyunca uygulamasına ve bunu her gün aynı şekilde pratik etmesine dayanıyor. Gayet kolay gözüküyor, değil mi? Tembellik sorun değil; bunu her gün 30 dakika boyunca yapmanız değil, sadece 60 saniye yapmanız isteniyor.

Mekik çekmek gibi kolay ya da yabancı bir dilde okumak gibi daha zorlayıcı bir şey olsa da, yaptığınız şeyden keyif alıp buna her gün bir dakikanızı ayırın. Buradaki düşünce, pratik yaparken bundan keyif ve zevk almanız ki böylece diğer günlerde de bu pratiği uygulamaya devam edesiniz.

Bazen başarısızlık korkusu bizi denemekten alıkoyar ama gerçekten yaşamak istiyorsanız buna teslim olmayın! Güven sorununu çözüp çaresizlik duygusundan kurtulabilirsiniz. Zafer hissi ilerlemek için asıl gerekli olan şeydir. 

Aslında başarı duygusu insanı ilerleten ve doğru ileri gitmeye motive eden güçtür.

Üzerinde çalışacağınız etkinliği seçip üzerinde bir dakika her gün çalıştıktan sonra,  birkaç hafta içinde bu uygulamanın süresini arttırabileceksiniz. 5 dakika, 30 dakika ve hatta farkında olmadan 60 dakikaya çıkacaksınız. Sonunda kabul edilebilir ve yararlı gördüğünüz bir süre boyunca bu alıştırmaya devam ettiğinizi görüyor olacaksınız. Bir dakikanın hayatınızı nasıl değiştirdiğine şaşıracaksınız.

Kökeni Japonya’ya dayanan Kaizen, Masaaki Imai tarafından icat edildi. Kelimenin iki kökü var – ‘kai’ (değişim) ve ‘zen’ (iyi). Imai, iki kelimenin bir araya geldiği zaman “daha iyi yönde gelişim” demek olduğunu ifade ediyor ve ekliyor, “Kaizen stratejisinin mesajı, herhangi bir yönde ilerleme kaydetmeden günü geçirmemektir.”

Bunun için kendinizi zorlamanız çok önemli ama hedefleriniz de ulaşılabilir olmalı. Imai ve bu alanda çalışan meslektaşları, küçük zorlamaların sürekli çaba ile birleştiğinde karşılığının daha çok geldiğini ve kişisel gelişimi daha çok sağladığını ifade ediyorlar.

Kaizen herkesin yapmayı deneyebileceği ve yararlanabileceği bir yöntem.  

Tek yapmanız gereken bir plan yapmak ve onu takip etmek.

©® Düşünbil (2017)

Yazar: Raven Fon
Çevirmen: Özge Mete
Kaynak: Truth Theory


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com