Site icon Düşünbil Portal

2500 yaşında bir bilge: Sun Tzu

Paylaş

Sun Tzu… Çin topraklarında doğup büyüyen filozof, bilge ve asker. Ustaların güneşi, büyük bilge Sun Tzu artık 2500 yaşında. Yüzyıllardır benimsenen felsefesini yansıttığı eserleri hâlen birçok harp okulunda başyapıt olarak okutulan üstad Sun Tzu bu kadar uzun zamandır neden hâlâ birçok bilim insanı ve uzman tarafından merakla öğretilmeye çalışılmaktadır? Geçerliliğini yitirmeyen bu düşünceler bütünü bize neler anlatmaktadır ve neden bu büyük felsefe günümüz iş ve eğitim yaşamında temel prensipler olarak karşımıza çıkmaktadır? Bu çalışmamda büyük usta Sun Tzu’yu anlatmaktan büyük mutluluk duyarım.

Sun Tzu, MÖ 500 civarında savaşan yedi devletten en küçüğünün generali ve askerî stratejistiydi. O zamanlarda, Çin’de “Savaşan Devletler Çağı” denilen bir dönem vardı. Bu dönemde, varolma savaşı veren devletler arasındaki anlaşmazlıklar had safhadaydı ve tüm Çin’de bir belirsizlik ve çatışma hâli hâkimdi. Sun Tzu, doğru stratejileri ve üstün liderlik özellikleri ile en küçük olan devletini en kuvvetli hâline getirmişti. Bu büyük bilgenin yazmış olduğu Savaş Sanatı kitabı, bir başucu kitabı olarak kabul görmüş, öğretileri ile Mao Zedong‘u, General Võ Nguyên Giáp’ı, General Douglas MacArthur’u etkilemiştir ve bazı Japon İmparatorluk liderleri gibi tarihteki birçok ünlü  komutan için de temel bir başyapıt olmuştur. Şirketlerin pazarlamadaki rekabet ilişkileriyle orduların toprak kazanmadaki rekabet mantığındaki benzerlikler dikkat çekmiş, birçok şirket tarafından da kitap kullanılmaya başlanmıştır.

Savaş Sanatı 13 bölümden oluşur ve eserde 384 tane savaş teorisi yer almaktadır. Bu yapıtın temel prensibi “Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder savaşmadan kazanan önderdir.” Hâlâ kendi ve stratejisi hakkında araştırmalar yapılan bu ünlü Askerî Bilge’nin doğru ve bir o kadar da düşündürücü 10 sözünü şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Başkasını ve kendini bilirsen, yüz kere savaşsan tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilmezsen, her savaşta tehlikedesin.

2. Mükemmellik her savaşta çarpışarak kazanmak değildir. En iyi strateji savaşmadan kazanmaktır.

3. Kurnazlık ve gizlilik denilen kutsal sanat! Senin sayende görünmez olmayı; senin sayende duyulmaz olmayı öğrenip, düşmanın kaderini elimizde tutuyoruz.

4. Zafer esnasında uyguladığım taktikleri herkes görebilir, ancak kimsenin göremediği, zafer yolunu açan stratejilerimdir.

5. Sonuçta, düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz.

6. Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın!

7. İnsan doğası gereği zora düşmedikçe, yeteneklerini sonuna kadar kullanmaz.

8. Planlarını gece gibi karanlık ve geçilmez yap ve hareket ettiğinde bir yıldırım gibi in!

9. Dövüş ustası olanlar öfkelenmezler, kazanma ustası olanlar korkmazlar, akıllılar dövüşmeden kazanır, cahiller kazanmak için dövüşürler

10. Başarılı bir hareket başına vurulduğunda kuyruğu ile, kuyruğuna vurulduğunda başı ile, orta kısmına vurulduğunda hem başı, hem kuyruğu ile hareket eden hızlı bir yılan gibi olmalıdır.

Yaşadığı  günden bu güne, devlet yönetimini, savaş stratejisini ve uygulama şeklini, savaşın öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri, devlet yönetimi sırasında devletler (kendi dönemi için beylikler de denebilir) arası ilişkilerin nasıl yürütüleceğini başarısıyla kanıtlamış bir general olan Sun Tzu, bizlere geçmişten günümüze stratejik düşüncenin uygulama şeklini, bir bütünlük içinde ele alarak anlatmıştır. Belki de eserinin bugünlere gelmesinin asıl nedeni bu bütünlük ilişkisinin tüm zamanlarda uygulanılır olmasıdır.

Kaynakça
TZU, Sun, Savaş Sanatı, İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.
https://tr.linkedin.com/pulse/ge%C3%A7mi%C5%9Fin-bilgeli%C4%9Fi-ile-i%C5%9F-d%C3%BCnyasinda-gelecek-kazanmak-berk-kuter
https://onedio.com/haber/sun-tzu-nin-gercek-bir-lider-oldugunu-gosteren-10-onemli-soz-435805
https://www.govestrateji.org/bir-yasam-eseri-olarak-savas-sanati-sun-tzu/

Yazar: Ayten Nahide Korkmaz

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.
Düşünbil Portal’da yayınlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. 


Paylaş
Exit mobile version