Site icon Düşünbil Portal

Artık hiçbir şey yeni değil

Paylaş

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi bilgiye erişimin kolaylaşmasını beraberinde getirdi. Birçok önemli sayılabilecek kaynağa kütüphaneye gitmeksizin ulaşabiliyor, bu hazinelerini satır satır  inceleyip depolayabiliyoruz. Peki bu kadar rahatça elde edebildiğimiz sayısız bilgi yaşamımıza yenilikler getiriyor mu? Artık eskiden olduğu gibi insanlık tarihinin ezberini bozan icatlar yapılıyor mu?

Birçok araştırmacı, Nikola Kopernik (1473-1543), Charles Darwin (1809-1882), Galileo Galilei (1564–1642), Albert Einstein (1879-1955) ve Marie Curie  (1867–1934) gibi yepyeni alanlar yaratan dâhilerin artık günümüz bilim dünyasında yer almadığını ve bu dâhilerin dönemlerine özgü olduklarını düşünüyor. Akıllarda şu sorular yer alıyor artık: Bilimin alanlarını sil baştan yazdırabilecek yeni dâhiler ortaya çıkacak mı eskiden olduğu gibi? Meraklı zihinlerin sorularına her an bir yenisi eklenirken bu sorulara kim veya kimler yanıt verebilecek? Bir tık mesafesiyle ulaşabildiğimiz bu sınırsız sayıdaki bilgi günümüz insanını yepyeni serüvenlere sürükleyecek mi?

California-Davis Üniversitesi’nden dâhileri ve yaşamlarını araştırmaya yaşamını adamış bilim insanı Simontan’a göre artık bu denli büyük icatlar yapılamıyor. Popular Science’ın haberine göre, psikolog ve genetik bilimciler bir süredir modern toplumun “zeki” insanların sayısında büyük bir sıkıntı çektiğinin farkında. Bu durumun nedeni olarak, genetik mutasyonlar, eğitim yetersizliği ve politika gibi faktörler gösteriliyor. Simonton ise daha üst düzeydeki insanları ele alıyor. Bilimsel yaratıcılığı en üst düzeyde olan insanlara değinen Simonton, bu insanları “zaten bilinen şeylerin üzerine ekleme yapanlar değil, tersine Rönesans döneminde yaşamış olanlar gibi düşünceleriyle dünyayı anlayışımızı tamamen değiştirebilecek kişiler” olarak tanımladı (1).

Neden artık bilinen şeyler üzerine eklemeler yapılıyor, yeni bir şey üretilemiyor? Zengin bilgi erişimine karşın oluşan bu çelişkinin sebebi veya sebepleri neler? Simonton, günümüzde insanların aptallaşmadığını ve bilim insanlarının da fazla zeki olmamak gibi bir sorun yaşamadığını belirtti. Ona göre sorun, bilim insanlarının örneğin Kopernik’e kıyasla çok daha fazla ham bilgiye sahip olması. Bunun nedeni alanlarında çok fazla tecrübe ve bilgiye sahip olmaları. Bu da üretkenliği olumsuz etkileyen bir faktör olarak beliriyor (2).

Simonton, “Bir zamanlar büyük bir bilim insanı olmak için üniversiteye gitmeniz gerekmezdi. Yüksek okul çıktığında üniversite, üniversite olduğunda doktora gerekmezdi. Gereken eğitimi uzattıkça, uzmanlık alanı o kadar daralıyor. ‘Her şeyi bileceğim’ düşüncesi, gerçekten bilgili olmanın giderek önüne geçiyor” ifadesini kullandı (3).

Bu duruma çözüm önerisi olarak iki bilimi bir araya getirerek araştırmalar yapılması gerektiği söylenmekte. Ancak bu şekilde yeni dâhilerin bilim dünyasına kazandırılabilineceğine inanılıyor. Şu an yapılabilecek bir diğer şey ise birçok bilimsel alanda  mevcut olan sorunların daha önce ortaya konmamış fikirler ile çözümlenebileceğine inanmak ve var olan bilgilere eklemeler yapmak yerine yenilerini ortaya koyabilmek olacaktır.

Kaynakça

https://www.ntv.com.tr/turkiye/bilim-dunyasinda-dahi-kalmadi

Yazar: Ayten Nahide Korkmaz

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.
Düşünbil Portal’da yayınlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. 


Paylaş
Exit mobile version