Site icon Düşünbil Portal

Duyguların belirlenmesinde kültürün rolü

Paylaş

Journal of Personality ve Social Psychology adlı bilimsel yayın yapan dergilerde yayınlanan Kanada Albert Üniversitesi ve Japonya Hokkaido Üniversitesi ‘nin yaptığı bir araştırma sonucunda, doğuda ve batıda yaşayan insanların bireyler arası durumları nasıl değerlendirdiğine dair önemli farklılıkların olduğu ortaya çıktı.

Bu iki çalışma kapsamında katılımcılara ön planda yer alan bir kişi ve arka planda yer alan hüzün, mutluluk, öfke gibi duygusal yüz ifadeleri sergileyen toplam beş kişilik bir grubun fotoğrafları gösterildi. Araştırmacıların gösterdiği; mutluluk, öfke, hüzün gibi duygusal tepkilerin yer aldığı toplam beş kişinin fotoğrafı katılımcılara gösterildikten sonra onlara ön planda yer alan asıl figürde baskın ve yoğun olan duygusal durumun ne olduğu sorusu yöneltildi. Bu çalışmanın sonucunda, gruptaki Kuzey Amerikalı katılımcıların diğer katılımcılardan etkilenmediğini,  Japon katılımcıların yüzde 72’sinin ise duygusal olarak gruptaki diğer üyelerin verdiği duygusal tepkilerden etkilendiğini kaydetti.

Araştırmaya Alberta Üniversitesi’nden katılan Takahiko Masuda araştırma sonuçlarını rapor ederken şunları söyledi:  “Elde ettiğimiz sonuçlar oldukça ilgi çekiciydi. Kuzey Amerikalı katılımcıların davranışlarına baktığımızda ön plandaki belirli bir kişinin yüz ifadelerine baktıklarını gözlemledik; oysaki Japon katılımcılar, duygularını belirlerken diğer insanların jest ve mimiklerinden de etkilendi.”

Araştırmacılar, katılımcıların göz hareketlerinden elde ettikleri verilerden yola çıkarak Japon katılımcıların çevredeki insanlara, Batılı (Kuzey Amerikalı) grup arkadaşlarından daha fazla dikkat yönelttiğini saptadı.  Zira her iki gruba da figürler gösterilmeye başlandığında Amerikalı katılımcıların aksine daha ilk dakikalarda Japon katılımcıların ilgisi arka plandaki figürlere yönelmeye başlamıştı.

Takahiko Masuda sözlerine, “Doğu Asyalılar dikkatlerini daha bütünsel alanlara yöneltiyor; insanları diğer insanlarla olan ilişkilerine bakarak değerlendiriyorlar. Doğu Asyalılar bir insanı algısal bir noktaya oturtabilmek için o insanın içinde bulunduğun ambiyansa odaklanma alışkanlığına sahipken Kuzey Amerika geleneklerine göre yetişmiş olan insanlar ise odak noktalarındaki insanları arka plandakilerden ayırabiliyor; bir nevi çevredekilerden izole edilmiş bir noktaya odaklanıyorlar. Bu bilgiler doğrultusunda da Doğu Asyalıların duygusal tepkilerini belirlemede odaklandıkları noktadaki insandan ziyade arka plandaki insanların duygu durumlarına yoğunlaştıklarını söylemek yerinde olacaktır,” ifadelerini de ekledi.     

Çevirmen: İhsan Tarık Çelik
Kaynak: Psyarticles

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.

 


Paylaş
Exit mobile version