Site icon Düşünbil Portal

Eski Yunan müziğinin sesi neye benziyordu?

Paylaş

M.Ö 750 ve M.Ö 400 arasında, Eski Yunanlar lir, kamış düdük ve çeşitli perküsyon enstrümanları eşliğinde şarkılar besteliyorlardı. 2000 yıldan daha fazla bir zaman sonra, modern bilim insanları, nihayet, bu şarkıların iddia edilen yüzde yüz kesinlikle nasıl yeniden düzenlenip icra edileceğini çözdüler.

BBC’nin internet sitesinde yazan Armand D’Angour şunları not düşüyor:

Eski Yunan enstrümanları hakkındaki bilgi betimlemelerden, resimlerden ve arkeolojik kalıntılardan elde edilir; ki bu bilgi de onların kullandığı aralıkları ve ses tınılarını belirlememizi sağlıyor.

Şimdiyse, eski Yunan müziği hakkındaki yeni keşifler, Yunanca kelimelerin sesli harflerinin üstüne yerleşmiş, alfabetik harf ve işaretlerden oluşan, M.Ö 450 yılında geliştirilen sesli bir nota sistemi ile kayıt edilen çok sayıda eski belgeyi ortaya çıkarttı.

Yunanlar, müziksel aralıkların matematiksel oranları üzerine çalışmışlar, bir oktav 2:1, bir beşlik 3:2, bir dörtlük 4:3 gibi…

Nota sistemi ilgili perdenin kesin bir göstergesini veriyor.

O halde, Yunan müziğinin sesi neye benziyordu? Newcastle Üniversitesi’nden bir klasik uzmanı olan David Creese’yi aşağıda dinleyebilirsiniz. Archaeology Magazine‘e göre “Melodi, Seikiolos’a yazıldı.”

What Ancient Greek Music Sounded Like by Archaeology

Yazar: Dan Colman
Çeviren: Dolunay Çörek
Kaynak: Open Culture

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş
Exit mobile version