Düşünbil Portal

Felsefeye Yeni Başlayanlar İçin 5 Önemli Kitap

Paylaş

Felsefe hakkında bilgi edinmek istiyor ama konuya nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız aşağıda listelenen 5 önemli kitabı sizler için bir araya getirdik.

1- Düşünce Tarihi – Orhan Hançerlioğlu

Orhan Hançerlioğlu
Bu yapıt ilk yayımlandığında (1963) Afet Muhteremoğlu, Oğuz Kazım Atok vb. gibi değerli yazarlarca Yılın Kitabı olarak nitelenmişti. Değerli sanatçı Suat Taşer de 29 Ocak 1982 tarihli Milliyet gazetesinde şöyle yazdı: “Düşünce Tarihi adlı o güzelim kitabının Yeni Baskıdan Önce başlıklı notunda; emeğine, çalışkanlığına, verdiği yaptların yetkinliğine ve olgunluğuna hayranlık duyduğum Orhan Hançerlioğlu, “Öğrenmek benim mutluluğumdur” der. Aydın olanla olmayanı, bu sözün terazinde tartabiliriz.”

2- Felsefeye Giriş – Nigel Warburton


“Felsefe nedir?” sorusunun cevabı bu kitapta. Dünyanın hayal ettiğiniz gibi olup olmadığını merak ettiyseniz, bu kitap tam size göre. Felsefeye Giriş aşağıdaki ve benzeri sorulara yanıt aramaktadır:

Tanrı’nın var olduğunu ispatlayabilir misiniz? Doğru ile yanlışı nasıl ayırt ederiz? Her şeyin bir nedeni var mı?
Konuşma özgürlüğünün sınırları nedir? Eşitlik nasıl sağlanır? Özgürlük nedir? Bizim dışımızda gerçek bir dünya var mı? Bilimin nasıl çalıştığını biliyor musunuz? Zihniniz bedeninizden farklı mıdır?

3- Felsefe El Kitabı – Selahattin Hilav


“Felsefe, yeni gerçeklere açık olan, onları irdeleyen ve eleştiren; her konuyu kökünden ele alarak aydınlığa kavuşturmak isteyen derinlemesine düşüncenin çabasıdır. Başka bir deyişle, varlığın tümü gibi, felsefenin bulguları ve açıklamaları da sürekli olarak ortaya çıkan, değişikliğe uğrayan, bir bölümü ortadan kalkan ve bir bölümü bir başka biçimde varlığını sürdüren şeylerdir. Ama bütün bu değişmenin altında, süregelen ve kalan bir şey de vardır. Bu kalan şey, son sözü söylediklerini ileri süren çeşitli felsefe sistemlerini yaratarak ilerleyen ve sürekli bir eleştiriyle, kendi kendini daha fazla açıklığa ve bilince kavuşturan insan düşüncesidir; bilgileri, yaratıları, umutları, özlemleri üzerinde sürekli olarak derinleşen insanoğlunun düşünsel çabasıdır.”

4- Felsefenin Kısa Tarihi – Otfried Höffe


Almanya’nın en ünlü ve saygın düşünürlerinden biri tarafından kaleme alınmıştır. Otfried Höffe açık ve herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek bir biçimde felsefenin antik Yunan’dan başlayarak günümüze kadar aldığı yolu bizlere aktarmaktadır. Felsefenin bitmez tükenmez zenginliğinden en önemli konuları, kişileri, ekolleri ve yapıtları seçip çıkartmak suretiyle felsefi düşüncenin gelişimini canlı bir biçimde anlatmaktadır. Kitap aynı zamanda felsefeye giriş niteliğinde olup büyük düşünürlerin rehberliğinde okurların kendi kendilerine felsefe yapmayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

5- Felsefe İçin Manifesto – Alain Badiou


Marx’ın Komünist Manifestosu’ndan neredeyse 200 yıl sonra Badiou’dan Felsefe İçin Manifesto. Paul Cohen’in türeyimsel (générique) anlayışı, Lacan’ın aşk teorisi, 68 Mayısına ve Polonya’ya sadık politika, Celan’ın şiir-ötesine şiirsel çağrısı düşünce için eşanlı olarak nasıl mümkün olabilirler? Söz konusu olan kesinlikle bu olayları bütünselleştirmek değildir, bunlar farklı türden olup art arda sıralanabilir olaylar değildirler. Söz konusu olan, kavramları ve düşünce kurallarını, belki de bu adların ve eylemlerin açıkça anılmasının en uzağında ya da belki onların en yakınında (bu duruma göre değişir) üretmektir. Ama bu öyle bir şekilde yapılmalıdır ki, bu kavramlar ve eylemler yoluyla, çağımız bu düşünce olayının vuku bulduğu zaman olarak temsil edilebilsin. Öyle ki daha önce vuku bulmamış olan bu düşünce olayı kimse onun farkında olmasa bile, bundan böyle herkesin payına düşecektir, çünkü bir felsefe herkes için bu “vuku-bulmuş-olma”nın ortak sığınağını tesis etmiştir.

 


Paylaş
Exit mobile version