Düşünbil Portal

Günümüzde Gerçek Anlamda Var Olan 8 Sıradışı “Jetgiller” Mekanizması

Paylaş

Gelecekte yaşayan bir aile hakkında şeker renkli bir çizgi film olan Jetgiller, aslında bir zaman yolcusuydu.

İlk kez 1962’de ABC’de yayınlandı ve kanalın renkli olarak yayınlanacak ilk izlencesi oldu. Zayıf reytingler nedeniyle yayından kaldırılmadan önce sadece 24 bölüm sürmesine rağmen yine de bir televizyon programını izlemenin yeni çağın kendine özgü bu tarzı, Jetgiller’e, fayda sağlamadı. Hanna-Barbera yapım şirketi (The Flintstones ve Scooby-Doo’nun arkasındaki akıllar) ona bir şans daha verdi ve 80’lerde 1985’ten 1987’ye kadar yeni bölümlerle birçok kanalda yeniden gösterime girdi.

Bu çizgi film, kendi çağdaşlarından bazılarıyla karşılaştırıldığında, uzun süredir ortada olmamasına karşın, etkisi kalıcı olanı. Doğru, biraz modası geçmiş bazı yönleri var – günümüzde oğullarına Elroy adını veren birçok ebeveyn görmezsiniz –ancak o, teknolojinin nereye yöneldiği konusunda oldukça ileri görüşlüydü.

İnteraktif gazetelerden görüntülü sohbete, Jetgiller’den gelen günümüzde kendi dünyamızın bir parçası olan bazı icatlar var.

  1. Uçan Arabalar

George Jetgiller’in uçan arabası tartışmaya açık bir şekilde oldukça havalı bir portatif çantaya dönüştürülürdü. Otomobil geliştirmeleri henüz bu doğrultuda yönelimli olmasa da, Slovakyalı ekip, karşılıklı olarak uçağa dönüşebilen bir araç ve araca dönüşebilen uçak, AeroMobil üzerinde sıkı bir çalışmayı devreye aldı. Bu yılın SXSW (‘South by Southwest’ teknoloji festivali)’inde, kurucu ortak ve CEO Juraj Vaculik, kendi buluşlarının 2017’den itibaren yetişebileceğini söyledi.

  1. Sırt Roketleri

  

Jetgiller’in  evreninde, insanları okuldan kuru temizlemecilere kadar her yere götüren bol miktarda jet roketleri vardı. Ve genel tüketim için henüz uygun olmasa da, AquaFlyer (SuUçarı), Martin Jet Roket ve Jet Roket International gibi girişimler, gerçek bir jet roketi ile işe gidip gelme hayaline  yönelik  çalışıyorlar.

  1. Robotik Yardım

Jetgiller’in huysuz kahyası Rosie, Japonya’daki Henn-na Hotel’de ve California’daki Aloft Hotel’de çalışan robotik uşaklar ve otel kapıcılarıyla evde kendini iyi hissederdi.

  1. Hologramlar (Doğru ışıklandırma altında, nesnelerin gerçekte olduğu gibi, farklı açılardan görülebildiği üç boyutlu görüntüler)

Son yıllarda, Billboard Müzik Ödülleri’nde ve Coachella’da Michael Jackson ve Tupac Shakur gibi artistlerin  hologramlı uyarlamaları ortaya çıktığı esnada, -Jetgiller ailesinin tatil sezonu etrafında toplandığı neşeli holografik ağacı kadar  olmasa da yine de çok enteresan   “performanslar” makul birkaç yasal etki yarattı.

  1. Üç Boyutlu Baskı ile Elde Edilmiş Yiyecekler

Jetgiller ailesinin, kuşkonmazdan stroganof’a kadar her şeyi yiyebilecek ev tipi bir yemek sentezleyicisi vardı. Bugünlerde  Foodini ve CojoJet gibi şirketler, lezzetli 3 boyutlu baskılı başlangıç yemekleri ve tatlılar yaratmayı mümkün kılıyor.

  1. Uzaktan Kumandalı İnsansız Hava Araçları (Dronlar)

Bu klasik tanıtımda, Jetgiller’in çocukları uçan kapsüllerle okula teslim ediliyor. Henüz tercih ettikleri yerlerde insanları bırakmıyor olsalar da, paket teslim etmek için ve film ve emlak gibi çeşitli endüstrilerde havadan çekim yapmak için dronlar kullanılıyor.

  1. Akıllı Ayakkabılar

80’lerde bölümlerin gidişatı boyunca bir keresinde, George Jetgil, kendi  aklına sahip  olan bir çift ayakkabının sorumluluğu altına girer. İspanyol tasarımcı Lesia Trubat González, bale ayakkabısı ile dansçıların hareketlerini bir uygulama üzerine kaydeden sensörler ile donatılan E-izleri fikrini ortaya attı.

  1. Akıllı Saatler

Jetgillerin evreninde hızlı ve kolay arama ve görüntülü sohbete elverişli basit bir aksesuar, son zamanlarda akıllı saat pazarına girmeye çalışan her çeşit teknoloji şirketlerinin atılım yapmasına yol açtı. Apple, Nisan ayında pek çok hayranı olan Apple Watch’u ve Pebble’ın en çok finanse edilen Kickstarter kampanyası için yapılan en son ürününü piyasaya sürdü ve şirketin sadık müşterileri için 20 milyon dolardan fazla para aldı.

Yazar: Nina Zipkin
Çevirmen: Julide Yapıcı
Kaynak: entrepreneur

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.
Düşünbil Portal’da yayınlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. 


Paylaş
Exit mobile version