Düşünbil Portal

İyi bir ebeveyn olmanın on altın kuralı

Paylaş

Her ebeveyn çocuğunun dahi olmasını ister. Ancak birçok kısa yolu, birçok ipucu olmasına rağmen çocuk yetiştirmenin kurallarının kesin olarak yazılı olduğu bir kitap ne yazık ki yok.

Ancak bazı ebeveynler zaten psikolojik makalelere ya da anne-baba forumlarına başvurma ihtiyacı hissetmiyorlar ve çocukları minik birer dahi oluyor. Neden mi? Bright Side bu gizemin perdesini bizim için araladı ve bize birkaç altın kural sundu.

10. Bağımsız olmanın önemini kavrayın, kavratın.

İYİ AİLE: “Her şeyi yapabilirim!” AKILLI AİLE: “Her şeyi kendim yapabilirim!”

Bazı ebeveynler, çocuklarının inandıktan sonra yapamayacağı hiçbir şey olmadığını bilirler. Ancak asıl önemli olan, çocuğun kendi başına yapamayacağı hiçbir şey olmadığının bilincinde olmasıdır.

Bu bilince sahip çocuklar her şeyi akışına bırakmaktansa geleceklerini kendi elleriyle şekillendireceklerdir.

9. Her şey başta zordur, yapa yapa kolaylaşır.

-“Bunu yapamayacak kadar küçüksün.”
-“Üzülme. Çıkarıver, sonra tekrar dene.”

Bir çocuğun tamamen bağımsız hissedebilmesi için, çabaları başkaları tarafından görülüp takdir edilmelidir. Kaç yaşında olursa olsun çocuk kendine bir hobi geliştirdiyse, ebeveynler bu hobiyi destekleyerek çocuklarını yüreklendirmelidir.

İşler iyi gitmediğinde ise büyükleri her zaman “Başlangıçta her şey zordur,” diyebilmelidirler.

8. Güven, en büyük ödüldür.

Şimdi, bu çabaları nasıl ödüllendirebiliriz? Şekerle değil, o kesin.

Çocuklar için onlara güvenilmesinin bir ödül olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Bir işi tamamen kendisinin yapmasına izin verilen çocuk, bu işi iyi yaptığına inanacaktır.

7. Dış görünüş her şey değildir.

“Yine her tarafını kirleteceksin!”

Gerçek şu ki geleceğin dahileri olacak çocuklar hiçbir zaman dış görünüşlerine büyük özen göstermeyeceklerdir.
Çocuğun dış görünüşü düzgün olsun diye ona sürekli çeki düzen vermeye çalışmak, çocuğa da ebeveynlere de çok zamana ve çabaya mal olur. İyi ebeveynler böyle yapmanın çocuğun kişisel gelişimine ve büyümesine hiçbir katkısı olmadığının bilincindedirler. Çocukları ise dış görünüşe hiçbir zaman önem vermez.

6. Biraz dağınıklıktan kimse ölmez.

“Sonra da bunu temizlemem lazım, değil mi?”

Çocuklar dağınıktır. Ancak iyi bir ebeveyn bu durumu asla dert etmeyecektir. Çünkü iyi bir ebeveyn çocukların doğaları gereği dağınık olduğunu, onların etraflarındaki her şeyi dökebileceklerini, kırabileceklerini ve devirebileceklerini bilir.

Bu yüzden dağınık bir oda için çocuklarını sürekli azarlamaktansa onların daha rahat hissettikleri bir ortamda bulunmalarına izin verir; onlara neden düzenli olmaları gerektiğini zamana yayarak öğretir.

5. Herkesin enerjisi öyle ya da böyle tükenecektir.

Bazı ebeveynler, çocuklarına “Oraya çıkma! Elleme! Otur!” gibi talimatlar verirken bütün bir günü heba ederler.

İyi bir ebeveyn ise böyle enerjik çocukların henüz gençken bu enerjiyi dışa vurmasının ne kadar önemli olduğunu bilirler. Böyle bir ortamda yetişen çocuk daha öz güvenli ve daha kararlı davranışlar sergiler.

4. Özgürlük sonsuz değildir, sınırları vardır.

+”Aptal!” -“”Bebeğim, ne diyorsun?”
+”Aptal!” -“Ne?! Şu köşeye git ve söylediğin şey üstüne düşün bakayım!”

Evet, zeki çocuklara birçok alanda özgürlük tanırız. Duvarlara resim çizmesini bile yetenek ve sanatçı kişiliğe yorarız.

Ancak dahi bir çocuğun bile aşmaması gereken bir sınır vardır: Aileye saygısızlık. Evin duvarını pembeye boyayan bir çocuğa ceza olarak kızgın bakışlar yeterliyken anneye ya da babaya hakaret eden çocuklara ise bundan çok daha ağır bir ceza verilmelidir.

3. Tüm aile fertleri birer liderdir.

Aileye saygı göstermek küçük yaşta öğrenilir. Her çocuk annenin ve babanın lider olduğunu bilir ve kendisinin yaptığı herhangi bir şeyin de ebeveynlerinin yaptıkları kadar önemli olduğunu kavrar.

Böylece çocuk her şeyi aileden beklemek yerine kendi başına bir şeyler başarmaya gayret eder.

2. Çocuklarda da kendini kontrol mekanizması vardır.

-“Kardeşine de biraz ayır!”
-“Bunlar kardeşim için.”

Çocuğu bir şeyden mahrum bırakarak cezalandırmaktansa iyi davranışları için onu ödüllendirmek çok daha iyidir.

Böylece çocuk kısıtlamalar ve cezalar olmadan özgürce düşünüp davranışının yanlış olduğunu ve düzeltmesi gerektiğini kendisi kavrayacaktır.

1. Dikkat, ödül, övgü.

“Şunun güzelliğine baksana!”

Günümüz psikologları bir çocuğun yaptığı resmi övmememizi, böylece daha iyisini yaparak kendini geliştireceğini savunuyorlar. Geleceğin dahi çocuklarının ebeveynleri ise her başarının ödüllendirilmesi gerektiği görüşünde.
Böyle bir ebeveyn, peçeteye karalanmış bir iki çizgide bile bir desen bulacak ve bu resmi yağlı boya bir tabloymuş gibi gururla ailenin geri kalanına gösterecektir.


İllüstrasyon:
Leonid Khan
Çeviren: Beste Naz Yıldız
Kaynak: Bright Side

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş
Exit mobile version