İskandinavya Yarımadası’ndaki özgürlük, demokrasi, insan hakları ve insanî gelişmişlik düzeyi bize nasıl bir ülkede -ve dünyada- yaşamak istediğimize dair ilham veren ve hayallerimizi kışkırtan muazzam bir örnek olarak karşımızda duruyor.
Söz konusu olan eğitim sistemi olunca tüm İskandinav ülkeleri başa güreşiyor ancak, Finlandiya bu ülkelerin arasında dahi öne çıkıyor.
Yapılan birçok araştırmaya göre, Finlandiya dünyadaki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip. Buna karşın Finler durmak bilmiyor. Eğitim sistemlerinde tarihî bir reform aşamasındalar. Bu reforma bildiğimiz eğitim sisteminin sonu da diyebiliriz!…
Kaynak: brightside
Yukarıda da değindiğim gibi, Finlandiya eğitim sistemi bakımından dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Fakat bu kusursuz işleyen sistem, Finler açısından yeterli değil. Bu sebeple, tüm eğitim tarihi açısından gerçek bir devrim niteliği taşıyan yeni bir eğitim felsefesi ortaya koymuş durumdalar.
Fin yetkililer klasik müfredatları okullardan tamamen kaldırmayı düşünüyorlar. Artık fizik, matematik, edebiyat, tarih, coğrafya ya da buna benzer herhangi bir ders olmayacak!
Fin yetkili Marjo Kyllönen, yapacakları değişikliği şöyle açıklıyor:
“1900’lü yılların başında tasarlanan ve o zamanlar faydalı olan eski moda bir anlayış ile okullarda eğitim veriyoruz. Oysa günümüzde ihtiyaçlar aynı değil. Dolayısıyla 21. yüzyıl için uygun bir eğitim modeli lazım.”
Peki bu ne anlama geliyor? Nasıl bir eğitim modeli düşünülüyor?
Klasik dersler yerine olay ve olgular disiplinlerarası bir biçimde ele alınacak. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı tarih, coğrafya ve matematik açısından incelenecek. Bunun yanı sıra “Kafede Çalışmak” gibi bir ders alacak öğrenciler, uygulamalı olarak iletişim becerileri, İngilizce ve ekonomi eğitimi görecekler. Öğrenciler ayrıca kendi çalışmak istedikleri konu başlıklarını kendileri belirleyecekler.
Üstelik değişim bununla da sınırlı değil! Öğretmen-öğrenci iletişiminin geleneksel biçimi de tamamen değişecek.
Fin eğitim sistemindeki bu değişiklikler kolektif çalışmayı teşvik edecek.
Kaynak: onedio
Yayınladığımız alıntı yazılarda yanlış ya da güncel olmayan bilgiler, imla hataları veya anlam bozuklukları bulunması durumunda bundan Düşünbil Dergisi sorumlu değildir.