Peru’nun güneyindeki kurak vadilerde bulunan su kanalları üzerindeki spiral şekillerin sırrı uzaydan çekilen fotoğraflarla çözüldü.
Peru’da, dünyanın en kurak bölgelerinden birinde yer alan devasa spiral şeklinde açılan çukurların amacı uzaydan çekilen fotoğraflar sayesinde çözüldü.
Peru’daki spiral huni şeklindeki delikler, yüzlerce yıl önce yapılmış dev geometrik şekilleriyle bilinen Nazca bölgesinde bulunuyor. Burada yaşamış olan antik toplumların tüm kuraklığa rağmen nasıl hayatlarını devam ettirebildikleri bilinemiyordu.
İtalya’daki Çevre Analizi Metodoloji Enstitüsü’nden Rosa Lasaponara, spiral şeklindeki bu yapıların yeraltı sularını çıkarmak için yapılmış gelişkin bir hidrolik sistem olduğunu söylüyor.
Lasaponara ve ekibi spiral yapıların uydudan çekilmiş fotoğraflarını ve yakınlarındaki eski yerleşim alanlarını inceledi.
Lasaponara, “Bu yapılar bugün bizim gördüğümüz halinden çok daha gelişkin yapılardı. Bunlar sayesinde yıllar boyunca yeraltı suları kullanılarak dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu vadide yoğun tarım yapmak mümkün oldu” diyor.
Gelişmiş su sistemleri
Yeraltında birikmiş sular bir dizi kanalla ihtiyaç duyulan yerlere taşınıyor, artan kısmı ise rezervuarlarda saklanıyordu. Su akışını sağlamak için kanalların üzerinde spiral huni şeklinde bacalar inşa edilmişti. Bu huniler sayesinde kanala rüzgar giriyor ve böylece su akışı sağlanıyordu. Bu sular, tarım amaçlı kullanıldığı gibi insanların günlük ihtiyaçları için de kullanılıyordu.
Bu spiral huni şeklindeki kanalların sırrı, uzun bir süre boyunca çözülememişti. Buradaki su kanallarının tarihi, radyokarbon yöntemi ile ölçülemiyordu. Burada yaşayan medeniyet, yazı kullanmadığı için yapıların ne amaçla kullanıldığı da bilinemiyordu.
Gelişmiş bir uygarlık
Bu tür karmaşık sistemli yapılar, MÖ. 1000 ila MS. 750 yılları arasında bölgede yaşayan insanların gelişmiş bir toplumun parçası olduklarını gösteriyor. Zira bu yapıların inşası özel bir teknoloji ve çok iyi bir organizasyon gerektiriyordu. Ayrıca bölgenin tektonik fay hatları üzerinde olduğu düşünülürse, buranın jeolojik yapısı ve suyun dönemsel değişimleri hakkında da bilgi sahibi olmalıydılar.
Bu yapılar sayesinde dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu bölgenin susuzluk sorunu çözülmüştü ve toplum burada yaşamaya devam edebilmişti.
Lasaponara, ünlü Nazca çizgilerinin yapılması gibi huni ve kanalların bakımının da iyi bir toplumsal örgütlenme gerektirdiğini söylüyor. Bu çizgilerin de suyla bağlantılı olduğu sanılıyor. Hunilerin öyle kaliteli inşa edilmiş ki bazıları bugün bile kullanılıyor.
Bu yazı Arkeofili’nin internet sitesinden alınmıştır.