Site icon Düşünbil Portal

Tembellik: Suçu beyine mi atalım?

Paylaş

Beynimizin nasıl çalıştığı hakkında yeni keşfedilen farklar bazı insanların neden ilgisiz ve tembel olduğunu açıklayabilir. Bilim insanları, bu durumun davranıştan çok biyolojiyle alakalı olabileceğini söylüyorlar.

Manyetik rezonans (MRI) taramaları, 40 sağlıklı gönüllünün bir ödül karşılığında çaba gösterip göstermeme kararını verme esnasındaki beyin hareketliliğine incelemiştir. Taramalar, daha önce genel motivasyon seviyesini açığa çıkarmak üzere tasarlanmış anketlerde düşük puanlar alan kişilerin, beyinlerinde belirgin farklar ortaya çıkarmıştır.

Araştırmacılar geçen haftaki bir açıklamada insanların bir şeyler yapmaya karar verdikleri zaman, beyinde hareketi kontrol eden diğer noktalar hareketlenmeden hemen önce premotor korteks aydınlanma eğilimini fark etmişlerdir. İlgisiz kişiler arasında, bir şeyi yapıp yapmama kararı, girişken kişilere göre premotor korteksi mantığa aykırı olarak daha fazla yakmaktadır.

Bilim insanları, kararlardan gerçek harekete geçen sorumlu beyin bağlantılarının ilgisiz kişilerde daha az etkili olması gerektiğini ifade etmektedir. Bu, onların beyinlerinin tozlarını dökmek için daha çok çalışmak zorunda olduğu anlamına gelecektir.

Oxford Üniversitesi araştırma ekibinin bir üyesi olan nöroloji araştırmacısı Masud Husain  bunu, “Eğer bir hareketi planlamak daha fazla enerji alacaksa, ilgisiz kişiler için harekete geçmek daha maliyetli hale gelecektir,” şeklinde açıklamıştır.

2012’de yapılan ayrı bir araştırma, beyindeki dopamin seviyesinin de motivasyon üzerinde etkisinin olabileceğini öne sürmüştür.

Cerebral Cortex dergisinde detayları bulunan yeni buluş için araştırmacılar, ilgisizliğin veya tembelliğin tüm olgularını açıklayamamaktadır ancak ileri vakaların tedavisi için çıkarımlara sahip olabileceklerdir. “Normal motivasyonun altında yatan beyin işlevleri hakkında bize daha çok bilgi vererek, aşırı ilgisizliğin bu tür patolojik durumlar için tedaviyi nasıl bulacağımızı daha iyi anlamamıza yardım etmektedir.”

Yazar: Robert Roy Britt
Çevirmen: Can Torun
Kaynak: Live Science

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş
Exit mobile version