Düşünbil Portal

Ünlü ressamların çizim tarzları filozofların portreleriyle buluşursa

Paylaş

Güney Kaliforniya Üniversitesi felsefe bölümü mezunu Renee Jorgensen Bolinger, çizdiği filozof portreleri ile resim sanatıyla felsefeyi bir noktada kesiştiriyor.

Ünlü düşünürlerle ressamlar arasında düşünce tarzları açısından bir benzerlik yakalamaya çalışan Bolinger, filozofların resimlerini farklı ressamların da ya resim akımlarının etkisinde yeniden çiziyor ve boyuyor. Genelde birbirine yakın dönemlerde yaşamış ressam ve filozofları eşleştiren sanatçı-felsefeci, “Her felsefecinin bir hobisi vardır, benimki de bu” diyor.

Her biri 11×14 inç boyutlarında tuvallere yağlı boya ile çizilmiş portreler arasında Platon, Kant, Hume, Aristoteles, Russell gibi ünlü düşünürler yer alıyor. Sanatçının tarzlarını kullandığı ressamlar arasında ise sanat tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmış Picasso, Munch, Andy Warhol gibi isimler bulunuyor.

Plato-1

Örneğin, Reflected Form isimli bu tablo pop-art sanatçısı Andy Warhol’un serigrafi tekniğiyle üretilmiş. Sanatçı, Platon’a ait resmin serigrafi ile bozulmasını Platon düşüncesinde, materyal dünyanın formların hakikâtten uzak yansıması olarak değerlendirilmesiyle ilişkilendiriyor.

Da Vinci’nin taslaklarından esinlenerek hazırladığı Aristoteles portresi ise, düşünürün bu biçimde yaptığı doğa çalışmalarıyla ilişkili.

Eduardo Paolozzi eserlerinden yola çıkarak çizdiği bu resim ise David Hume’a ait bir portre. Bolinger, mozaikli yapının, David Hume’un, ayrıksı olayların aralarında nedensel bir bağlantı bulunmamasının da olanaklılığı görüşüne referans veriyor.

Alman düşünür Immanuel Kant’ı Picasso’nun stiliyle yeniden resmeden sanatçı, her iki ismin de düşünsel çabalarında dış dünya algısını yönlendiren engellere odaklandığını söylüyor.

Wayne Thiebaud tarzıyla çizdiği bu resimde yer alan filozof ise Jeremy Bentham.

İnsanın bilmediği konularda susması gerektiğini öğütleyen Wittgenstein ise Piet Mondrian tarzıyla çizilmiş. Sanatçı, ikisinin de boşluğun mantığı üzerine benzer inançlar taşıdığını düşünüyor.

Ve Nietzsche! İsviçreli ressam Paul Klee, sanatçıya düşünürün portresini hazırlarken ilham kaynağı olmuş.

Edward Munch’ın ünlü tablosu Çığlık, bu kez belirsiz bir yüz yerine yazar ve düşünür Albert Camus’yü içeriyor.

Yeniden resmedilen Kurt Gödel, Art-Nouveau stilinin yineleme ilkesiyle benzeşiyor.

Sanatçıya ait diğer eserlere şu bağlantıdan ulaşabilir; eserlerin basıldığı telefon kılıfı, kupa gibi nesneleri de şuradan satın alabilirsiniz.

Yazar: Mehmet Şimşek

Bu yazı Bon Pur Loryan isimli internet sitesinden alınmıştır.


Paylaş
Exit mobile version