dunya-savaslari
  • 13 Aralık 2016
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

Okulda hepimizin karşılaştığı, alışkın olduğumuz dünya haritası (sans Antarktika), neredeyse yarım bin yıl önce, 1569’da, kartograf Gerardus Mercator tarafından tasarlanmıştı ve ciddi kusurları bulunmaktaydı. 1970’lerde, Alman gazeteci Arno Peters, özellikle kuzey yarım küredeki belirgin bozuklukların Avrupa ve Kuzey Amerika merkezci dünyaya sebebiyet verdiğini ifşa etmiştir. Bu bölgeler, olduklarından çok daha büyük tasvir edilirken, ekvator boyunca uzanan bölgeler daha küçük gözükmektedir. Örneğin Grönland, gerçekte 14 kat daha küçük olması gerekirken, Afrika’nın boyutunda gözükmektedir. Modern versiyonların da Antarktika’yı gerçek boyutlarında gösterdikleri söylenemez.16g141127_01_880x660

Japonya’nın en prestijli tasarım ödülü olan Good Design Award’ın bu yılki kazananı, küre şeklindeki dünyamızı dikdörtgen bir yüzey üzerinde, tüm okyanus ve kıtaların boyutlarını güvenilir bir şekilde koruyarak tasvir edebilen yeni bir yol (AuthaGraph World Map) geliştiren, Tokyo’da yaşayan mimar ve sanatçı Hajime Narakuwa oldu.

(600 milyon yıllık kıtasal kaymalar AuthaGraph Dünya Haritasında nasıl gözüküyor?)

AuthaGraph’ın yenilikçi haritalama metodunu (alanların boyutlarını sabit tutan ve açıldığında dikdörtgen olan küre şeklindeki yüzeyi 96 eşit üçgene bölerek ve bunu bir üçgen piramite aktararak elde edilen), biri, bozukluklara sebep olan Merkatör projeksiyonu, diğeri ise bozuklukları giderirken boşluklar yaratan Dimaksiyon harita olmak üzere iki popüler haritayı geliştirerek başarmıştır.

ag_en_03

AuthaGraph haritanın oldukça havalı olan “özelliği” ise, bitişik dünya haritalarıyla coğrafik ilişkiyi korurken, boşluklar olmadan döşenebilmesidir.

screen_shot_2016-11-23_at_7-05-45_pm

Bu harita döşemeden yola çıkarak, farklı bölgelerin merkezde olduğu yeni dünya haritaları oluşturulabilmektedir

ag_en_05

Yapımcılara göre, Merkatör haritanın yaratıldığı ve bunu izleyen asırlar boyunca kullanıldığı dönemde, ilgimiz özellikle kara üzerinde olmuştu. Fakat, 20. yüzyıl sonlarından bu yana “kaynak ve çevre problemleri ilgimizi kutup bölgeleri ile okyanuslara kaydırmıştır; örneğin, (1) küresel ısınmayı temsil eden Kuzey Kutbu etrafındaki deniz buzu, (2) deniz kaynakları için karasuları iddiaları, (3) Güney Kutbu üzerindeki ozon deliği, (4) Tuvalu’yu sular altında bırakmaya sebebiyet verebilecek Grönland’da eriyen buzullar, (5) Olağandışı hava koşullarına sebep olup, sonuç olarak karadaki ekonomiyi etkileyen, okyanustaki El Nino. AuthaGraphic dünya haritası, bu ilgiyi tüm küreye yayarak yeni bir bakış açısı sağlamayı amaçlıyor.”

Yazar: Teodora Zareva
Çevirmen: Melike Kalkan

Kaynak: bigthink

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. Düşünbil Portal’da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com