Paylaş

Shakespeare’in 400. ölüm yıl dönümü öncesinde İngiliz antropologların yaptığı yer radarı taramasının sonuçları Shakespeare’in kafatasının mezarında olmayabileceğine işaret ediyor.

Staffordshire Üniversitesi’nden arkeolog Kevin Colls’un öncülüğünde Shakespeare’in Stratford-upon-Avon kasabasındaki Kutsal Trinity Kilisesi’nde bulunan mezarı yer radarı taraması (GPR) ile incelendi. Yapılan inceleme sırasında Shakespeare’in mezarına zarar verilmediği, taramaların radyo dalgaları aracılığıyla yapıldığı belirtildi. 

Shakespeare'in Aile Mezarının Bulunduğu Kutsal Trinity Kilisesi (litstack.com)
Shakespeare’in Aile Mezarının Bulunduğu Kutsal Trinity Kilisesi (litstack.com)

Elde edilen bulgulara göre Shakespeare’in aile mezarı derin kazılmamış ve aile üyeleri yüzeye yakın gömülmüş. Herhangi bir bakır sinyali almayan ekip, Shakespeare’in tabut içinde değil kefene sarılı halde gömüldüğünü düşünüyor. Çalışmanın en dikkat çeken noktası ise mezarı baş kısmında garip bir düzensizlik olması.

Gazetecilere açıklama yapan Colls, “Shakespeare’in mezarının, baş kısmında garip bir düzensizlik var. Tarihte, birinin gelip Shakespeare’in kafatasını aldığına yönelik bir hikaye var ve ben kafatasının Kutsal Trinity’de olmadığına çok ama çok ikna olmuş durumdayım.” dedi. Colls’un bu açıklaması, yıllardır ortaya atılan spekülasyonları doğrular nitelikte.

Shakespeare’in kafatası nasıl çalındı?

İlk olarak 1879 yılında Argosy dergisinde yayınlanan makalede, sanat tarihçisi Walpole’ün 1769 yılında Shakespeare’in Stratford’daki Holy Trinity Kilisesi’nde bulunan mezarına girip kafatasını çalmayı başaran kişiye 300 sterlin ödeme yapmayı teklif ettiği iddia edilmişti. Argosy’nin makalesine göre Dr. Frank Chambers mezardan kafatasını çalarak ödülünü almak için Walpole’e başvurduğunda, Walpole’ün ödülü ödemeyi reddetti ve Chambers’in kafatasını mezara geri gömdü. 

Hikayenin 1884’te yayınlanan ikinci versiyonunda kafatasının mezara geri dönmediği, Stanford’un dışında, Beoley’deki St Leonard’s Kilisesi’ne satıldığı söyleniyor. Beoley halkı, uzunca bir süre Kilise’de bulunan kafatasının Shakespeare’e ait olduğuna inandı. İddialar hakkında inceleme yapılmasını talebini Anglikan Kilisesi uzunca bir süre reddeti. Ancak araştırmacıların uzun uğraşlar sonunda Kilise’den izin alarak yaptıkları taramalarda, söz konusu kafatasının 70’lerinde ölen bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

İddiaların doğruluğu hakkında hiçbir kanıt bulunmuyor. Ayrıca Shakespeare’in kafatasını kimin çaldığı ve kafatasının nerede olduğu da bilinmiyor. 

Haber Görseli: David Tannet, Hamlet
Çeviri: Cemre Topçu
Kaynaklar: Anadolu Haber Ajansı, İnci Gündağ. Hürriyet, Birce Bora. stuff.co.nz, Hannah Furness.


Paylaş

Cemre Yılmaz

ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 2015 yılında mezun oldu. Felsefeye, psikanalize, dilbilime, bilişsel bilimlere ilgi duyuyor. Kuramsal kitapların yanı sıra bilimkurgu ve fantastik roman okuru. Film izlemek ve kitap okumak dışında 2014 yılından bu yana Düşünbil, Libido ve Godfather dergilerinde ve Düşünbil Akademi’de genel koordinatörlük yapıyor.