Paylaş

Sanat Emeği, Yazko Edebiyat ve Adam Sanat’ta geçen yaklaşık 23 yılın sonunda bu kez kendi dergisini çıkarmaya başladı Turgay Fişekçi… Geçen günlerde 60. sayısı yayınlanan Sözcükler ile dergicilik geçmişine bir 10 yıl daha ekledi. Fişekçi, dergicilik üzerine Birgün’den Kadir İncesu’nun sorularını yanıtladı.

Eli kalem tutan, yazmaya meraklı herkesin ilk amaçlarından birisi de dergi çıkarmaktır. Dergi çıkarma bir ihtiyaç mıdır, tutku mudur? Hangi ihtiyaçlar insanları dergi çıkarmaya yöneltiyor?

Bunun bireysel bir tutku olduğunu düşünmüyorum. Çalıştığım bütün dergilerin toplumsal bir karşılığı vardı. Toplumsal bir gereksinim sonucu doğmuşlardı. Hepsinin ortak özelliğinin nitelikli edebiyatı okurlarla buluşturmak olduğunu söyleyebilirim. Ben de bu amaca katkıda bulunabilmek için bu çabaların içinde oldum. “Sözcükler” dergisi, öncesinde Memet Fuat yönetiminde yirmi yıl yayımlanan “Adam Sanat” dergisinin kapanmasıyla doğan boşluğu gidermek amacıyla kuruldu. “Adam Sanat”ın okurları ve yazarları boşluk içinde hissediyorlardı kendilerini. Dergi çıkarmak gibi bir niyetim hiç yoktu. Bu çevrelerin baskılarıyla “Sözcükler” serüveni başladı.

soz55KAPAK.FH11

Edebiyat dergilerinin temel işlevi ne olmalı?

Edebiyat dergileri, bir kuşağın, bir edebiyat anlayışının ya da zevkinin temsilcisi olarak ortaya çıkarlar. İşlevleri kendi dünya görüşlerini, edebiyat anlayışlarını okurla paylaşmaktır. Çabaları okurdan karşılık gördüğü sürece de yayınlarını sürdürürler. “Sözcükler”in 10. yılını doldurmuş olması tam da böyle bir okur ilgisinin sonucudur.

Derginin içeriğini, çizgisini belirleyen etkenler nelerdir?

Dergiler yazarların gösteri alanları değil, tersine edebiyat anlayışlarının çarpışma, tartışma alanlarıdır. Söyleyecek sözü olanlar dergi sayfalarında olmalıdır. “Sözcükler” 1. sayısındaki çıkış bildirgesindeki ilkelerine bağlı. Nitelikli edebiyat ürünleri yayımlamak ve edebiyatın insani bir değer olarak savunulmasıdır ilkelerimiz.

Siz hangi düşüncelerle Sözcükler’i çıkarmaya başladınız? Sözcükler’i farklı kılan nedir?

Edebiyat toplumsal hayatın önemli bir alanıdır. Bu alanda başkalarından farklı söyleyecek sözümüz var. Bu nedenle yayımlanıyor Sözcükler. Başka dergilerden belki de temel farkımız edebiyatın değerlerine ve insani değerlere olan bağlılığımız. Edebiyatın insan ve toplum için olduğuna inanıyoruz ve yayınımız bu ilke çevresinde oluşup sürüyor.

Turgay-Fişekçi

Ülkemizde dergiciliğin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Edebiyat dergiciliği yalnız bizde değil, bütün dünyada can çekişiyor. Çünkü geniş kesimler sahte değerlerle oyalanıyor. Okullarında ciddi bir edebiyat eğitimi verilmeyen, okuma alışkanlığı kazanamayan bir toplumda edebiyat dergiciliği ancak birkaç Don Kişot’un cesaret ve heyecanıyla sürüyor. Edebiyatın bütün insanlar için en insani ihtiyaçlardan biri olduğunu kavrayamadığımız sürece de böyle gidecek gibi görünüyor. Edebiyat toplumu da insanı da güzelleştiren bir alandır. İnsanlar daha güzel insanlar olabilmek için edebiyata muhtaç.

Röportaj: Kadir İncesu
Bu haber Birgün’in internet sitesinden alınmıştır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com