Düşünbil Portal

22 Ekim 1964’te Sartre Nobel Ödülü’nü reddeden ilk kişi oldu

Paylaş

Nobel Ödülü’ne layık görülmenin büyük bir onur olduğu düşünülmüştür hep. Ancak Fransız filozof Jean-Paul Sartre bu düşünceye katılmıyordu.

Sartre, 1964 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü ancak ödülü reddeden ilk insan oldu. İsveç basınına yaptığı açıklamada gerekçelerini şu şekilde açıklıyordu: 

“Nobel Ödülü’nün, ödülü alacak kişinin fikrine danışılmadan verildiğinden haberim yoktu o zaman ve bunun gerçekleşmesini engelleyecek zamanımın olduğuna inanıyordum. Ancak şimdi anlıyorum ki İsveç Akademisi bir karar verdiğinde sonradan bu kararı bozamıyor.

Ödülü reddetme sebeplerim, Akademi’ye yazdığım mektupta da açıkladığım gibi, ne İsveç Akademisi ile ne de Nobel Ödülü’nün kendisi ile ilgili değil. Mektupta, iki tür sebep zikrettim: kişisel ve nesnel. 

Kişisel sebepler şunlar: reddim fevri bir hareket değil, zira resmi ödülleri hep reddetmişimdir. 1945’te, savaştan sonra, bana Şeref Nişanı takdim edildiğinde, devlete yakınlık duyduğum halde nişanı reddettim. Benzer şekilde, birkaç arkadaşım teklif ettiği halde, Collège de France’a girmek için de uğraşmamıştım.

[…] İmzamı Jean-Paul Sartre olarak atmam, imzamı Jean-Paul Sartre, Nobel Ödülü sahibi olarak atmam ile aynı şey değil. “

Ancak Sartre, BBC’nin felsefe belgeseli Human, All Too Human’da yer verilen başka bir açıklamasında politik açıdan daha doğru gerekçeler sürüyor öne:

“Politika ile aramda bağ olduğu için, burjuva kurumu benim “geçmiş hatalarımın” üstünü örtmek istedi. Artık bir kabul var! İşte bunun için bana Nobel Ödülü’nü verdiler. Benden “özür dilediler” ve hak ettiğimi söylediler. Bu çok çirkindi!”

Evet, Sartre gerekçelerini kendisi açıklıyor. Ancak bunun altını biraz kurcalamak için, onun Simone de Beauvoir’a yazdığı bir mektupta söylediği şu sözlerin üzerinde düşünmek faydalı olabilir: “Beni anlamaya çalış: Seni, harici şeylere dikkatimi verirken seviyorum.”
Kaynak: Brainpickings

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.

 

 

 

 


Paylaş
Exit mobile version