Paylaş

Pierre Bourdieu, Akademik Aklın Eleştirisi/ Pascalca Düşünme Çabaları isimli kitabında, felsefeyi tarih ve sosyoloji teorisiyle bir arada düşünüyor. Bourdieu’ye muhakkak kitaplıklarınızda yer açın.

Pierre Bourdieu farklı bir sosyolojinin, farklı bir sosyoloji metodolojisinin peşinde oldu hep. Sosyo-kapital, kültürel sermaye, habitus, doxa vb. kavramları kültürel alanlardaki incelemelerinin merkezinde tuttu. Benim için en az Durkheim, Marx ve Weber kadar önemli olan Bourdieu’nün umarım tüm kitaplarını Türkçede görürüz bir gün.

Akademik-aklın-eleştirisi-300x448

Orijinali 1997 yılında yayımlanan Méditations pascaliennes, şimdi dilimizde. Akademik Aklın Eleştirisi/ Pascalca Düşünme Çabaları‘nda Bourdieu, felsefeyi tarih ve sosyoloji teorisiyle birarada düşünüyor. Sırf Pascal değil, Dewey, Wittgenstein, Austin vd. filozoflardan da destek alıyor, harmanlıyor, skolastik düşünme biçimini eleştirirken, aklın tarihsel temellerine de toplumsal varlığa da bedensel bilgiye de uzak kalmıyor.

Pierre Carles’nin Pierre Bourdieu hakkında Sosyoloji Bir Dövüş Sporudur [La sociologie est un sport de combat, 2000] diye 146 dakikalık şahane bir belgeseli var, fırsat bulduğunuzda muhakkak izleyin derim. Sosyolojinin kuru bir bilgi yığını olmadığını, hayatın içinde olduğunu, iyi kullanıldığında, gerçekten yanınıza aldığınızda ne kapılar açabileceğinizi göreceksiniz.

“Bourdieu’ye kitaplıklarınızda yer açın”

Akademik Aklın Eleştirisi, çok kıymetli ve önemli bir eser. Ancak Bourdieu’yü daha önce hiç okumayanlar için, bu şahane sosyologla ilk tanışılması gereken kitabı mı, emin değilim. Alain Darbel ile birlikte çalıştığı Sanat Sevdası [Metis, 2011], Televizyon Üzerine [YKY, 2000], Varisler: Öğrenciler ve Kültür [Heretik, 2014] ile başlamak daha güzel olabilir örneğin. Bekârlar Balosu [Dost, 2010], Dünyanın Sefaleti [Heretik, 2015], Loic Wacquant ile birlikte Düşünümsel Antropoloji için Cevaplar [İletişim, 2003], Ayrım: Beğeni Yargısının Eleştirisi [Heretik, 2015] ile devam ederken Akademik Aklın Eleştirisi‘ni okumak daha verimli olabilir okur için.

Esasen bir kültür sosyologu olan Bourdieu’nün çalışmalarındaki yapısalcılık ve Marksizm’in farklı tezahürlerine erişmek çok değerli. Bugüne dek hiç okumadıysanız Bourdieu’ye muhakkak kitaplıklarınızda yer açın.

Yazar: Kahraman Çayırlı

Bu yazı Taraf’ın internet sitesinden alınmıştır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com