Paylaş

Görünen o ki, on binlerce Amerikalı, bazı sebeplerden dolayı. Totaliteryanizm Kaynakları’nı ve ‘1984’ü yeniden okumak için iyi bir zaman diye düşündü.

Distopik diktatörlükleri tasvir eden klasik kitaplar teker teker―ve bu tür hükümetlerin “burada ortaya çıkması” na mahal verebilecek unsurlar ―Amazon’un saat başı güncellenen çok satanlar listesinin en başına yerleşiyor ve bazı durumlarda da, sitede tükeniyor; yayıncılar ise talepleri karşılamak için telaşa kapılıyorlar.

Bu, uzun bir kampanya sırasında ve hemen sonrasında potansiyel bir Donald J. Trump başkanlığı hakkında ortaya atılan korkunç edebi uyarılara uygun bir netice. J.K. Rowling ve George R.R. Martin gibi yazarlar, Trump’ın vaat ettiği Amerika vizyonunu kendi çalışmalarının en karanlık distopik unsurlarıyla karşılaştırdılar. Ve eleştirmenler, Philip Roth’un The Plot Against America(Amerika’ya karşı Komplo ve buna bağlı Amazon serileri)’sında ve Philip K. Dick’in The Man in the High Castle (Yüksek Kuledeki Adam)’ındaki ürpertici alternatif geçmişleri nereye varılacağına dair uyarılar olarak hatırlattılar.

Şimdi Trump’ın başkanlığı fiilen start aldığında, bu nevi totaliteryanizm ve kötücül diktatörlüklere dair edebi incelemelere olan ilgide artış olduğu izlenimi uyandı. Trump’ın görevdeki ilk haftası, basın vekillerinden gelen açıkça yanlış ifadelerle olduğu kadar birçok Amerikalı’nın görev süresinin en iyimser tasarımlarla eşleşeceğinin kanıtı olarak gördüğü zorlayıcı kararnamelerle dolup taştı. Müslüman çoğunluğa sahip yedi ülkeye yönelik seyahat yasağını takiben, bu duruma cevap olarak ateşlenen kitlesel protesto gösterileri ve federal mahkeme emirlerinin ardından, bu emirlerin resmi olarak reddedildiği belirtiliyor; önde gelen uzmanlar anayasal bir kriz uyarısında bulunuyorlar.  

Bu sırada, Temsilciler Meclisi Üyesi John Lewis’in ödül kazanan otobiyografik çizgi serisi March Amazon listelerinde hızla yükseldi ve insan hakları ikonu(Lewis) bu ay başında Trump ile tartıştıktan sonra sitede tükendi; kurgusal klasik çalışmalar ve baskıcı rejimleri tasvir eden kurgusal olmayan eserler Amazon’un çok satanlar listesinde üst sıralara yerleşti.

 

George Orwell’in  distopik bir hükümetin yanlış bilgilendirme ve tarihi çarpıtma yoluyla iktidarını sağlamlaştırmasını anlattığı romanı 1984, geçtiğimiz hafta Amazon’da tükendi; Penguin Random House’dan Craig Burke’e göre, başkanlık yeminini takiben yüzde 9.500’lük bir satış patlaması yaşandı.(Yayıncının Signet mührüyle, 1984’ün ve diğer klasiklerin başka baskıları da dağıtılıyor.)  Burwell, HuffPost’a bir e-postayla, Orwell’in bir başka siyasi hiciv olan Hayvan Çiftliği’nin de daha fazla talep gördüğünü söyledi. “Geçen hafta, Signet Orwell romanlarının ekstra 300.000 kopyasını sipariş etti” dedi Burke ―bu geçen hafta açıklanan, 1984‘ün 75.000 kopyasını da içeren bir sayı. Ve ekledi:  “ Sadece geçen hafta normal bir yılda sattığımız  1984 kopyalarının yarısını bastık.”

Sinclair Lewis tarafından yazılmış daha az okunur bir klasik olan It Can’t Happen Here( Burada Olmaz) da, Signet de çokça satılmaktadır. Halkı sosyal refah hileleri, cinsiyet, suç ve liberal basından kurtarmak için diktatör olan bir cumhurbaşkanı’nın hüzünlü, ancak huzursuzca gerçekçi anlatımı olarak nitelendirilen kitap, son haftalarda meydana gelen mevcut siyasi olaylarla ürkütücü bir şekilde benzerlik gösteriyor. Yemin gününden bu yana, Signet’in It Can’t Happen Here kopyalarından yaklaşık 45.000’i satıldı diyor Penguin Random House―ve Pazartesi itibariyle o da Amazon’da tükendi.

 

Muhtemelen en sarsıcı gelişme, hem Nazi hem de Stalinist rejimlerin kökenlerini saptayan etkili bir politik felsefe çalışması olan Hannah Arendt’in Totaliteryanizmin Kaynakları’nın aniden popülerlik kazanmasıdır. Bu kitap, mevzuyu ve 500’den fazla sayfasını göz önüne alırsak, kolay bir okuma değildir. Bununla beraber, eser Amazon listesinde yükselerek yine pazartesi itibariyle tükenmiştir. “ Bu” diye yazdı Jezebel’in (İnternet haber ve kültür sitesi) Hannah Gold’u “harika”.  

Arendt’i mevcut tarihteki en çok satanlar listesinde kıl payı farkla geçerek birinci sıraya yerleşen eser: 1988’den bir sözlü tarih yapıtı; Anton Gill’in The Journey Back From Hell: Conversations with Concentration Camp Survivors (Cehennemden dönüş yolculuğu: Toplama kampından kurtulanlarla görüşmeler).   

Şu anki talepleri içeren Amazon ekran görüntülerine dayanarak Amerika’nın bu günlerde oldukça karamsar bir ruh hali içinde olduğunu söyleyebiliriz. Elbette, hiçbir şey, her yere nüfuz eden varoluşsal umutsuzluk duygusunu iyi bir kitaba gömülmek kadar hafifletemez. Açlık Oyunları’nın bir kopyasını ödünç almak isteyen var mı?

Yazar: Claire Fullon
Çevirmen: Zeynep Şenel Gencer
Kaynak: Huffington Post 

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com