Dünyayı etkileyen popüler bilim kitaplarından bir seçki. Bu seçki İngiliz popüler yayın izleyicilerince oluşturuldu. Belki Türkiye’den okurlar da kendi listelerini oluşturur. İşte ilk 5!
Sessiz Bahar (Silent Spring, 1962, Rachel Carson)
Yayımlanalı 50 yıl oldu ve onu binlercesi izledi. New Scientist dergisi okur ve uzmanlarının oluşturduğu 50 yılın en etkileyici saydıkları 25 kitabın başında, ülkemizde de yayınlanan Sessiz Bahar ve yazarı Rachel Carson yer alıyor. Biyoloji uzmanı yazar, ta 50 yıl önce tarım ilaçlarının doğal çevre üzerindeki ölümcül etkilerini dile getirdi. Kitabı, toplumda ve iş çevrelerinde ateşli bir tartışma başlattı.
Günümüz çevre hareketinin öncüsü sayılabilir. Yazar, kitabının büyük etkilerini fazla göremeden, yayından iki yıl sonra hayata veda etti. Ama dünyayı temelinden sarsan bir kitabı hayata hediye ederek. Hatta, bugün çevre konularının ulaştığı büyük düzey ve iklime -geleceğe olan etkileri bakımından değerlendirildiğinde, kitabın hayatı toptan değişmeye yönelmesinin öncüsü bile denebilir. Hala bir esin kaynağı. Palme yayınları arasında bulunabilir.
Zamanın Kısa Tarihi (A Brief History of Time, 1988,Stephen Hawking)
Kitap dünyanın en çok tanınan bilim insanı Stephen Hawking tarafından yazıldı, evrenbilimle ilgili belki de en bilinen yapıt. 28 yıl önce yayımlandı, 40 dile çevrildi ve yaklaşık 9 milyon kopya sattı. “Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking’in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi.”(Bülten’den)
Hawking, ilk özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden elde edilen yeni bilgileri de kattığı bu son baskıya bir de önsöz yazdı ve solucan/kurt delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili yepyeni bir bölümle kitabını zenginleştirdi. Son baskısı Alfa yayınlarında çıktı.
Nüfus İlkesi Üzerine Bir Deneme
An Essay on the Principle of Population Thomas Robert Malthus (1798)
Malthus’un son derece tartışmalı, üzerinde binlerce araştırma yapılan, yanlışlıkları ileriye sürülen ve zihin açıcı ilginç kitabı, bir dostu ile “toplumun gelecekteki gelişimi sorununu” irdeledikleri bir sohbetin sonucu yazıldı. Nüfus artışının 21. Yüzyılın en ciddi sorunu olarak karşımıza çıktığı bir dönemde, ilk kez 1798 yılında insanoğlunun kusursuzlaştırılabileceği inancını çürütmek amacıyla yayımlanmış olmasına karşın, kitapta Malthus’un savunduğu görüşler günümüzde de etkisini sürdürüyor. Taşılbilimci Richard Fortey kitapla ilgili olarak, “Bu kitap içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli yapıtı olsa gerek,” diyor.
Kara Delikler ve Zaman Tünelleri
Black Holes and Time Wraps, Kip Thorne (1994)
Çalışma, o sırada kahramanının kara delikler acılığıyla zamanda yolculuk ettiği Contact (Temas) adlı bilimkurgu öyküsünü yazmakta olan arkadaşı Carl Sagan için bir zarfın arkasına çiziktirdiği hesaplamalarla başladı. Ancak başlangıçtaki bu merak kuramsal fizikçi Kip Thorne için çok daha ciddi bir konuya dönüştü. Daha sonra Sagan A.B.D’nin bağımsız televizyon kanalı PBS’e verdiği bir demeçte, “Kip’ten üzerinde etraflıca düşünülmüş denklemlerden oluşan yaklaşık 50 satırlık bir mektup aldım,” diyordu. Bu mektup daha sonra zamanda yolculuğun fiziksel bağlamda nasıl gerçekleşebileceğini açıkça ortaya koyanBlack Holes and Time Wraps adlı yapıta dönüştü. Kitap çok satanlar arasına girdi ve Contact da fena sayılmayan bir başarı elde etti ve 1997 yılında Jodie Foster’in başrolü üstlendiği bir filme uyarlandı.
Binlerce Güneşten Daha Parlak: Atom Bilimcilerin Kişisel Bir Tarihi
Brighter Than a Thousand Suns: A personal history of the atomic scientists, Robert Jungk (1956)
Tarihçi ve gazeteci Robert Jungk atom bombasının yapımıyla ilgili bir belgesel için nükleer bilimcilerle söyleşirken topladığı malzemenin aydınlatıcı bir kitap oluşturmasına yetebileceğini fark etti. Kitap, nükleer silah karşıtı hareketi dünya çapında etkiledi ve genel olarak, başlamakta olan nükleer çağ ve nükleer silah yarışına tüm dünyanın gözlerini açmasını sağladı.
Bu yazı herkesebilimteknoloji’nin sayfasından alınmıştır.
Yayınladığımız alıntı yazılarda yanlış ya da güncel olmayan bilgiler, imla hataları veya anlam bozuklukları bulunması durumunda bundan Düşünbil Dergisi sorumlu değildir.