Bilim zordur –dahiler için bile.
Son yapılan çalışmalara göre, önemli bilim insanlarının da işlerinde zorluk yaşadıklarını öğrenen öğrenciler; yalnızca başarılarını bilen öğrencilerden çok daha yüksek notlar alıyor.
Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar öğrencilere Einstein’ın ve Marie Curie’nin de hem kişisel hem de entelektüel açıdan problemler yaşadıklarını gösterdiklerinde öğrencilerin motive olduklarını gördü.
“Bizde genelde çocukların gözü korkmasın diye çalışmanın zor yönleri saklanır. Çocukların çok hassas olduklarını sanıyoruz,” diyor araştırmacı Xiaodong Lin-Siegler Quartz’dan Jenny Anderson’a ve aslında tam tersini yapmamız gerektiğini söylüyor. “Onlara karşı dürüst olun. Çabucak kabulleneceklerdir.”
Lin-Siegler ve ekibi New York’un Harlem ve Bronx gibi dar gelirli bölgelerinden 9. ve 10. sınıfta okuyan 402 lise öğrencisini bir araya getirip onları 3 gruba ayırdılar. Kontrol grubu Albert Einstein, Marie Curie ve Michael Faraday’ın başarıları hakkında sıradan, 800 kelimelik bir metin okudular.
Diğer grup, onların başarılarından ziyade, yaşadıkları problemleri -bir Yahudi olarak Nazi Almanya’sından kaçmak ya da kadın olduğu için üniversiteden atılmak gibi- okudular.
Üçüncü grup ise bilim insanlarının entelektüel problemlerini –Curie’nin onlarca başarısız deneyi, Einstein’ın bir sürü okul değiştirmesi- ve onların üstesinden nasıl geldiklerini okudular.
6 haftalık deneyin ardından bilim insanlarının başarısızlıklarını okuyan grup, tarihin en parlak zihinlerinin bile problemler yaşadığını görüp, sıradan bir insanın hiçbir şansı olmadığına inanmak şöyle bir yana dursun; yalnızca başarılarını okuyanlardan çok daha yüksek performans gösterdiler.
En çok gelişme gösterenler ise “Başarısızlık Hikayesi” grubundaki en iddiasız öğrenciler oldu.
Şaşırtıcı bir şekilde, kontrol grubundaki öğrenciler deneye katıldıktan sonra daha kötü notlar almaya başladılar. “Bilim insanlarının yalnızca başarılarını öğrenenler daha düşük performans göstermeye başladılar. Bilim insanlarının –kendilerinden farklı olarak- doğuştan yetenekli olduklarına inandılar.”
“Einstein’ın herkesten farklı bir dahi olduğunu düşünen çocuklar asla o seviyeye gelemeyeceklerine inanıyor,” diye açıklıyor Lin-Siegler. “Birçok öğrencinin fark etmediği şey ise şu, tüm başarılar hatalarla dolu bir yolculuğun sonunda bekler.”
Deneyin sonuçları Journal of Educational Psychology’de yayımlandı.
Öğrenci ya da öğretmen olmasanız bile, yeni bir dil öğrenmek ya da kod yazmayı öğrenmek gibi, yeni şeyler öğrenme konusunda kendinizi motive etmenizi sağlayacak nedenleri bu araştırmada bulabilirsiniz.
Quartz’ın da belirttiği gibi, zihin işlenebilir ve bunu sahip olduklarımızı kabullenerek değil, ancak deneyimle sağlarız. Bunlar elbette kolay değil fakat dehaların bunların üstesinden gelmekte kullandıkları teknikleri öğrenmek oldukça yararlı gözüküyor.
Çeviren: Şebnem Ertan
Yazar: Bec Crew
Kaynak: science alert
Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.