• 22 Mayıs 2017
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

Öğrencilere entelektüel sermayeyi anlatmak için yeni yollar arayan Glasgow Üniversitesi, The Simpsons’ın efsanevi karakteri Homer Simpson’ı temel alan bir felsefe dersi sunuyor.

“D’oh! The Simpsons Felsefeyi Tanıtıyor” isimli dersin materyalleri şöyle anlatılıyor:

“The Simpsons, modern dünyanın en değerli kültürel eserlerinden biri, bunun sebeplerinden biri felsefi içeriğe sahip olması. Aristoteles, Kant, Marx, Camus ve diğer bir çok önemli düşünürlerin fikirleri, felsefi biçimlerin tartışılmaz bir şekilde en safı olan –çizgi film- şeklinde temsil ediliyor. Bu gündüz okulu, Matt Groening’in insan varlığının anlamsız anıtındaki felsefenin en ilham verici fikirlerini keşfediyor. The Simpsons’da temsil edilen felsefenin ilham verici fikirlerini öğrenmek ve keşfetmek için bir gün bize katılın.”

The Simpsons, gerçek bir Amerikan enstitüsü. Matt Groening tarafından, 1987’de, The Tracey Ullman Show’un bir parçası olarak yaratıldı. 1989’da, bir buçuk saatlik formatla Fox’taki ilk yayınından bu yana 603 bölümü yayınladı ve “En Uzun Yayınlanan Amerikan Sitcomu”, “En Uzun Yayınlanan Amerikan Animasyon Programı” ve “En Uzun Yayınlanan Amerikan Senaryolu Prime-Time Dizisi” ünvanlarını kazandı. Sevilen bu dizi, 31 Primetime Emmys gibi sayısız ödül kazanmıştır. Ayrıca, çizgi diziye dayanan uzun metrajlı bir film olan The Simpsons Movie”, 2007 yılında vizyona girdiğinde 527 milyon dolar gibi oldukça büyük bir hasılat elde etti.

The Simpsons, hicivli bir bakış açısıysa işçi sınıfı bir ailenin hayali bir kasaba olan Springfield’da geçen yaşamını konu alıyor. Homer, Marge, Bart, Lisa ve Maggie ailesi parodileştirilmiş Amerikan hayatı yaşamaktadır. Aynı zamanda, Homer’ın kendine özgü havasında ahkam kestiği derin soruları vardır. Bu özelliğiyle, dizinin yaratıcısının geçmişteki ilgi alanlarını anımsatır. 1991’de Jay Leno ile yaptığı söyleşide, Matt Groening, kariyerine başladığı zamanlarda, “felsefe okuduğunu ve karalamalar yaptığını bu nedenle karikatürist olmak zorunda olduğunu” dile getirmiştir.

Bir felsefe dersinin nasıl olur da hicivsel bir dizi karakterini temel aldığını merak ediyorsanız eğer, The New Statesman, Homer’ın bazı sözlerini meşhur felsefi ifadelerle karşılaştırdı:

“Çocuklar, başarmak için en iyi şekilde çabaladınız ama sefil bir şekilde başarısız oldunuz. Bundan çıkarılacak sonuç hiç denememek gerektiğidir.” (Homer Simpson)

“Tüm eylemler eşittir ve prensipte hepsi başarısızlığa mahkumdur.” (Sartre)

“Yalan iki şeyden oluşur: biri yalan söylemektir, diğeri yalanı dinlemek.” (Homer Simpson)

“İnsan kendisine yalan söylenmesine izin verir […] İnsanlar, aldatılmanın zararından kaçtığı kadar aldatılmaktan kaçmaz.” (Nietzsche)

“Eğitimin beni nasıl daha zeki yapması gerekiyor? Bunun yanında, her yeni şey öğrendiğimde, eskileri zihnimden çıkarıyorum. Evde şarap yapma dersini alıp araba sürmeyi unuttuğum zamanı hatırlıyor musun?”(Homer Simpson)

“Bilmek, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. Gerçek bilginin anlamı budur.” (Socrates)


The Simpsons
’ın incelenmeye değecek bir felsefi metin olarak görülmesi bir ilk değil. İngiliz filozof Julian Baggini, 2006 yılında, “Homer the Heretic” bölümünde Homer’ın dini kurumlar hakkındaki konuşmasını özellikle vurgulayarak bu çizgi diziyi felsefi açıdan incelediği bir makale yazdı.

“Her Pazar bir binaya gitmenin olayı nedir, demek istediğim, Tanrı her yerde değil mi?”

“Sence tanrının düşünmesi gereken, küçük bir adamın, bir haftada değersiz bir şekilde harcadığı bir saatinden daha önemli şeyleri yok mudur?”

“Yanlış dini seçtiysek eğer? Her hafta tanrıyı daha da kızdırıyorsak?”

Baggini ayrıca, çizgi diziyi “Fransa’da trajik bir nüansla ilgilenen varoluşçuluğu konu alan Anglo-Sakson komedisi” olarak görüyor. Ayrıca, şovu “günümüzün anlayışlı ve felsefi kültürel ürünü” olarak tanımlayarak yaratıcısı Matt Greoning’i “ Platon, Aristoteles ve Kant’ın gerçek mirasçısı” diyerek yüceltiyor.

The Simpsons, Donald Trump seçimini tahmin ettiği 2000 yılındaki bir bölümü nedeniyle son zamanlarda haberlere konu olmuştu.

Yazar: Paul Ratner
Çevirmen: Cansu Balku
Kaynak: bigthink.com

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com