Paylaş

 

Uzmanlara göre, Pisagor teoremi, Yunan filozofun doğumundan 2000 yıl önce, Stonehenge’i inşa edenler tarafından kullanılmaktaydı.

Uzmanlar, Pisagor teoreminin Yunan filozofun doğumundan 2000 yıl kadar önce, Britanya’nın Stonehenge gibi antik taş çemberlerini inşa edenler tarafından kullanıldığını iddia etmektedir.

Yeni bir kitap olan “Megalith”te, Neolitik eserlerin antik geometrileri yeniden incelenmiş ve bunların uzun Ay, Güneş ve tutulma döngülerini bilen ve karmaşık geometriyi kullanarak devasa taş takvimleri inşa eden sofistike gökbilimciler tarafından çizildikleri sonucuna varılmıştır.

Megalitik eserler uzmanı Robin Heath, Galler’in Preseli mavi taşları ile sonlanan bölgesi ile tarih öncesi öneme sahip Lundy adasına bağlanan Stonhenge’lerin oluşturduğu Britanya topraklarında muhteşem bir Pisagor üçgeni olduğunu bile iddia etmiştir.

Bir üçgenin kenarlarındaki iki alanın kareler toplamının, hipotenüste bir alanın karesine karşılık geleceğini ifade eden Pisagor buluşu, binlerce yıldır, inşaatçıların mükemmel bir dik açı elde etmelerine yaramaktadır.

M.Ö. 2750 yılında yapılmış Stonehenge 4 adet belirleyici taş ile

Yayınlanması yaz gündönümüne rastlayan bu yeni kitap, Stonehenge’in M.Ö. 2750’den itibaren nasıl oluşmaya başladıklarını, dört Sarsen taşının meydana getirdiği dikdörtgenin çapraz şekilde iki parçaya ayrıldığında 5:12:13 özel üçgenlerine dönüştüğünü göstermektedir.

Ayrıca, dikdörtgen ve üçgenlerden yayılan sekiz çizgi, Neolitik takvimdeki yaz ve kış gündönümleri, ilkbahar ve sonbahar ekinoksları gibi önemli tarihlere denk gelmektedir.

Bununla birlikte, antik çağlarda İlkbaharın başlangıcı sayılan 1 Şubat Imbolc gününe, Beltane veya May gününe, Lammas’a, buğday hasadının başlangıcı ve Samhain’e, geleneksel olarak, sığırların meralardan aşağıya indirildiği ve kış mevsimi için kesildiği 31 Ekim’e (sonradan Cadılar Bayramı’na dönüşmüştür) de işaret etmektedirler.

Stnehenge’e kuşbakışı bakıldığında görünen dikdörtgen ve Pisagor üçgenleri

Kitabın yazarlarından biri ve editörü olan John Matineau: “İnsanlar, çoğu zaman, atalarımızın kaba saba mağara adamları olduklarını düşünür ancak, onlar sofistike gökbilimcilerdi. Onlar, Pisagor’un doğumundan 2000 yıl önce Pisagoryen geometriyi kullanıyorlardı.”

“Pisagoryen geometrinin basit örnekleri olan üçgen ve çift karelerin kullanıldığını görmekteyiz. Zira, Güneş ve Ay’a ilişkin numaraların farklı mevkilerinde de bu senteze sahibiz.”

“Biz, bu insanların bilimsel akla sahip olmadıklarını ama her şeyden önce gökbilimci ve kozmolog olduklarını düşünüyoruz. Onların, Gök cisimlerinin dönüşlerini anlamak için uzun ve zor çalışmalar yaptıkları ve Stonhenge gibi bölgeleri planlamaya başladıklarında bunları bildikleri anlaşılmaktadır.”

Stonehenge’i ziyaret edenlere, gökbilimsel düzene ilişkin açıklanması basit şeylerin bile anlatılmamasından büyük üzüntü duyuyorum.”

Stonehenge’in yaklaşık iki mil kuzey doğusunda, 12:35:37 üçgeni kullanılarak inşa edilen Woodhenge de bulunmaktadır.

Stonehenge Güneş’in, Ay’ın ve gezegenlerin hareketine göre hizalanmış dev bir gözlemeviydi.

Pisagor üçgenleri, aynı zamanda Avebury’de, Inverness’ın Druid Tapınağı’nın iç halkasında, Keswick, Cumbria ve Barbrook’daki Castlerigg taş çemberlerinde, Derbyshire’da, İskoç sınırlarındaki Borrowston Rig taş çemberlerinde ve Aberdeenshire’daki Daviot ‘B’ bölgesinde de bulunmuştur.

Sonuç olarak, birçok taş ‘çember’ tamamen daire şeklinde değildir, ancak çoğunlukla halat ve mandallar kullanılarak tasarlanan Megalitik eserlerin (2.72 fit yükseklikteki) tüm parçalarında Pisagor üçgenlerinden türetilen geometriye rastlanmaktadır.

Robert Heath: “A length of time’ * tabiri, aslen bir cetvelin, halatın veya serinin uzunluklarının bir zaman aralığını- Ay ve Güneşin dönüş sürelerini kutsallaştıran bir çok Megalitik yapı içerisinde de kendini gösteren bir tekniği- gösterdiği dönemden türemiş olabilir.”

Avebury gibi yerler üçgeni de içerir

Stonehenge’deki devasa taşların etrafı, bir zamanlar 56 ahşap direk veya hem tutulmaları tahmin etmek hem de Güneş, Ay ve Ay evrelerini görebilmek amacıyla kullanılan taşlar ile çevriliydi.

Merkezdeki Bluestone Horseshoe** yapılarının Güneş ve Ay’ın metonik döngülerinin tamamlanması ve başlangıçtaki durumlarına dönmeleri zarfında geçen yılları gösteren 19 adet taşı içerdikleri düşünülmektedir.

Yazarlar, Britanya’da Hıristiyanlığın yükselişinin ardından birçok bilginin kaybolduğunu düşünmektedirler.

Robin Heath, İngiltere’deki önemli yerlerin de üçgenlerle bağlantılı olduğunu iddia ediyor

Robert Heath: “Bu eserlerin hippy dippy*** veya New Age**** olarak değerlendirildiği günümüzde, söz konusu eserler tam olarak anlaşılamamakta ve bilim tarihine büyük bir haksızlık yapılmaktadır.”

“İnsanlar, genellikle, Stonhenge’i inşa edenleri gürültücü barbarlar olarak  görmektedir. Gerçeği öğrendiklerinde ise, bunu hiç de kolay kabullenememektedirler.”

“Megalith”, Wooden Books tarafından yayımlandı.

Yazar: Sarah Kanpton
Kaynak: telegraph
Çevirmen: İpek Çavuşoğlu

* Bir müddet
** At nalı biçimindeki Stonehenge
*** Hippi zırvalığı
**** Yeni Çağ

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz.İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. Düşünbil Portal’da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com