Paylaş

Kendinizi bir sanatçı olarak görmeseniz bile, sanat terapisini yararlı bir araç olarak göz ardı etmek için acele etmeyin. Drexel Üniversitesi’ndeki yaratıcı sanat terapileri profesörü, sanat yeteneklerinden bağımsız olarak, 39 yetişkinin 45 dakikalık bir sanat etkinliği yaparak, stres seviyesini düşürdüğünü keşfetti. Araştırmacılar katılımcıların, stresle ilişkili bir hormon olan kortizol düzeylerini, bir sanat etkinliği yapmadan önce ve sonra kaydetti ve önemli düşüşler gördü. Aktivitenin ardından hastaların yaklaşık yüzde 75’inde düşük kortizol seviyesi vardı.

Sonuçlar, sanat etkinliğinin genç katılımcılar için özellikle yararlı olduğunu gösterdi. (Çalışmanın katılımcıları 18-59 yaş aralığındaydı.) Araştırmacılar, yaşlı katılımcılar ile karşılaştırıldığında, bu bağlantının, gençlerin stres ve zorluklarla baş etmede başka baş etme yöntemleri bulma ihtimallerinin düşük olması nedeniyle olabileceğini ileri sürüyorlar.

Ne yazık ki, sanat terapisi etkili streste sonuç verici gibi görünse de, erişilmesi zor olabilir. Sanat terapisi programlarına hastanelerde ve diğer yatılı ortamlarda kolayca erişilebileceği gibi, ayakta tedavi olunan yerlerde sigortayla erişmek zor olabilir.

En azından bazı sanat terapistleri, sigorta durumuna bakılmaksızın, severek uygun fiyatla hizmet sunmaktadırlar. Bununla birlikte, sanat terapistleri yaşamak için, aldıkları düşük ücretli ya da ücretsiz olan müşterilerin sayısını sınırlamak zorundadırlar. Makalenin belirttiği gibi, “bekleme listeleri sanat terapisinde olağandışı değildir.” Lisans gereksinimleri aynı zamanda, bazı yerlerde çalışan sanat terapistleri için zorlayıcı olabilir.

Sanat terapisi dünyada bir sağlık ve sağlık aracı olarak yaygınlaşıyor olabilir. Umman ülkesine bu uygulamayı getiren Rumen Oprescu adlı bir Rum kadının hikayesini ele alalım. Oprescu, sanat terapisinin “yaratıcılıkları bir platform olarak” kullandığını ve insanların ruhsal durumlarının ve duygularının farkına varmalarına yardımcı olduğunu söylüyor.

Yazar: Stefani Cox
Çevirmen: Gözlem Küçük
Kaynak: bigthink.com

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com