Paylaş

11. yüzyıldan beri bazı dizeleri kayıp olan antik şarkının eksik parçaları bulunarak araştırmacılar tarafından enstrümanlarla çalındı.

İngiltere’de 11. yüzyıla ait, Antik Roma dönemi felsefe kitabı dinletisine eşlik etmek için yazılan Teselli Şarkısı adlı melodinin eksik notaları 1000 yıl sonra tamamlandı. “Teselli Şarkısı” adlı eser, Antik Romalı filozof Boethius’un Felsefenin Tesellisi (The Consolation of Philosophy) adlı kitabına eşlik etmek için yazılmıştı.

Teselli-şarkısı-2-300x402

O dönemlerde Horatius ve Virgil gibi yazarların eserlerine melodilerle eşlik etmek yaygın bir uygulamaydı. Bu uygulama sayesinde metinler daha kolay okunabiliyor ve dinlenebiliyordu. Ayrıca bu uygulamalar, genellikle aşk şarkılarını ve ağıtları öğrenme ve ritüalize etmek için kullanılıyordu. Bu yüzden söz konusu melodiler oldukça sade besteleniyordu.

Müzikbilimci Sam Barrett, bu şarkının tamamını çıkarabilmek için yaklaşık 20 yıldır çalışıyordu. Fakat elindeki eksik sayfalardan dolayı bunu yapmayı başaramamıştı. Söz konusu sayfaların Cambridge Üniversitesi kütüphanesinden çalındığını öğrenen Barrett, bu eksik sayfaları aramaya koyuldu. 1840 yılında Almanya’daki bir kütüphaneye götürüldüğünü tespit etmesi üzerine eksik olan sayfalardan birini bulmayı başardı. Böylece bir saatten daha fazla olan şarkının yüzde 90’ını tamamlayabildi.

Şarkıyı seslendirebilmek için Ortaçağ müziğine hakim üç sanatçı ile birlikte çalışan Barrett ve ekibi, 23 Nisan Cumartesi günü, şarkıyı canlı olarak dünyaya yeniden dinletti. Yaklaşık 1000 yıldır çalınmayan şarkı tekrardan dinleyicilerle buluştu. Şarkıyı aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

Bu yazı Arkeofili’nin internet sitesinden alınmıştır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com