• 12 Aralık 2016
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

Bilim insanları, evrimin önceki deneyimlerinden öğrenerek geliştiğini iddia ediyor.

Evrimin rastlantısallığı ne derecede içerdiği, tarih boyunca bilim insanları tarafından tartışılmıştır ve tartışılmaya devam ediyor. Ancak yeni belgeler, bu olayın, klasik teorinin kabul ettiği şeylerden daha ‘akıllı’ olabileceğini iddia etmektedir –  (teolojik bir bakış açısı nedeniyle değil)

İngiltere’de Southampton Üniversitesi’nden evrimci bir biyolog olan Richard Watson’a göre, evrim, önceki deneyimlerinden “öğrenebilir”  bu da rastgele seçilmiş bir doğal seçilim sürecinin nasıl böyle akıllı tasarımlar üretebildiğini açıklamaktadır.    

Trends in Ecology & Evolution‘daki bir görüşe göre, Watson ve Alman Parmenides Vakfı’ndan ortak yazar Eörs Szathmáry, evrimi nasıl çalıştığımız konusundaki anlayışımızı hala iyileştirebileceğimizi öne sürüyor. Bunları, sinir ağları gibi öğrenme sistemlerinin önceki deneyime dayanan akıllı davranışları geliştirme biçimini kapsayarak yapabileceğimizi de ekliyor.

Watson,  “Darwin’in evrim teorisi evrimin oluş sürecini anlatıyor, ancak öğrenme kuramı sadece Darwin’in bize anlattıklarını açıklamak için farklı bir yol değil,” diyor. “Evrimin neye eğilimli  olduğu düşüncemizi genişletiyor, doğal seleksiyonun akıllı problem çözme konusunda önemli özellikler üretmeye yeterli olduğunu gösteriyor,” dedi.

Geleneksel evrim teorisi, rastgele varyasyon ve seçimin, organizmalar zamanla geliştikçe artan adaptasyonu sağlamak için nasıl yeterli olduğunu açıklar. Fakat Watson ve Szathmáry’ye göre bu sistem, bir sistemin ‘akıllı’ davranış olarak göstereceğimiz şeyi sergilemek için artan uyarlamanın (sinir ağında olduğu gibi) nasıl yeterli olduğunu gösteren öğrenme teorileri ile uyumsuz değildir.

Watson, “Evrimin ürettiği şaşırtıcı, görünüşte akıllı tasarımlara baktığımızda, rastgele varyasyon ve seçimin onları nasıl ürettiğini anlamak biraz hayal gücüne ihtiyaç duyuyor,” diye ifade ediyor. “Doğal seleksiyon, kendi süreçlerinin uygunluğunu açıklayabilir mi? Bu öz-referanslı, düşünce geleneksel evrim teorisine meydan okuyor.

Yazarlara göre , “Bayes Öğrenmesi” ile eşeysiz ve cinsel popülasyonlarında seçim ve dağıtılmış bellek modelleriyle ekolojik ilişkilerin gelişimi de dahil olmak üzere yeni tür araştırmalar, evrimin öğrenerek devam ettiğini gösteriyor. Watson ekliyor:

Bilim adamları bu tarz öğrenme teorileri evrimi nasıl ele alırsa yazarlar evrim bulmacalarını o yollarla çözebileceklerini ve evrimin bu şaşırtıcı sonucu nasıl ürettiğine dair daha geniş bir anlayışa sahip olabileceğimizi söylüyorlar.

Watson’a göre eğer evrim geçmişteki tecrübelerinden öğrenebiliyorsa ve böylelikle kendi yeteneklerini zamanla geliştirebiliyorsa bu, evrimin gelişim sürecindeki muhteşem dizaynlarının nasıl ortaya çıktığı konusundaki gizemi çözmemize yardımcı olabilir. Doğal seçilim, öğrendiklerimizi biriktirerek daha zekice evrilmememize olanak sağlar. Bu çok heyecan veren bir olay çünkü evrimin ne kadar akıllı bir şekilde geliştiğini gösteriyor.


Yazar: Peter Dockrill
Çeviren: Doğukan Dizman
Kaynak: Science Alert 

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com