Paylaş

Müzik Terapisi nedir?

Müzik terapisi, rehabilitasyon, özel eğitim ve toplum için müziğin etkisini kullanan, kanıta dayalı tedavi edici bir yöntemdir ve eğitimli bir terapistin rehberliğinde hedefler belirlenir.

ABD’de eğitimli bir terapist, onaylı bir müzik terapi üniversitesi programından mezun olmuş, müzik terapisinde lisans almış olan bir terapisttir. (ABD’deki birçok eyalette, müzik terapisini profesyonelce uygulamak için lisans gereklidir) ve Müzik Terapistleri Sertifika Kurulu tarafından yayınlanan MT-BC kimlik belgesine sahiptir.

Müzik terapisi ve terapistleri ile sağlık tedavisi ve eğitim hedefleri profesyonel bir ortamda gerçekleşebilir, böylece yaşam kalitesinin yükselmesine ve iyileşmeye öncülük eder. Müzik terapisi, duygusal sağlığın yanı sıra insanın kendini ifade etmesini desteklemek için de kullanılır.

Bu bağlamda Müzik Terapisi, kaygı, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunları veya duygusal gereksinimlerle baş etmenin kendi kendine yardım yöntemi değildir. Bu, hastaların veya danışanların profesyonel bir bağlamda belirli hedeflere ulaşmalarına yardımcı olan belirli bir terapi disiplinidir.

Bu yaklaşım, lisanslı bir uygulayıcının danışanları profesyonel sağaltıcı bağlamda yönlendirdiği sanat terapisi yaklaşımına çok benzer.

Sanat terapisi, sanatın kendi kendine yardım aracı olarak kullanımının aksine,  oldukça farklı fakat eşit derecede geçerli bir şekilde bireyin ihtiyaçlarına bağlı gibidir. Müzik terapisi ile edinilen yetenekler ya da beceriler bu terapiyi kullananların hayatlarının diğer bölümlerine aktarılabilir.

Müzik Terapistleri Ne Yapar?

Müzik terapisi, fiziksel, duygusal, zihinsel veya motivasyonel desteğe ihtiyaç duyan herhangi birinin bilişsel, duygusal, fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını ele alır. Bir müzik terapisti bir hasta veya danışanın ihtiyaçlarını değerlendirdikten sonra, şarkı yazma, dans etme, şarkı söyleme ve/veya müzik dinleme gibi tedaviler sağlar. Müzik tarzı, bir ölçüde danışanın tercihlerine bağlı olabilir.

Müzik terapisinden faydalanacak olan kişi için müzik yeteneği mutlaka gerekli değildir. Müzik terapisi, sanat terapisine benzer şekilde, iletişimde alternatif bir yaklaşım sağlar ve böylece kendini açıkça ifade etmekte sorun yaşayanlara yardımcı olur.

Klinik Müzik Tarapisi Nasıl Uygulanır?

Sağlıklı kişiler genellikle stres azaltma, eğlence ve rahatlama için müzik kullanmaktadır.

Bununla birlikte, müzik terapisi için genel uygulamalar şunları içerir:

  • Fiziksel rehabilitasyon
  • Fiziksel hareket: Fiziksel hareketi kolaylaştırmak için müzik
  • Motivasyon: Müziği motive edici bir yardım olarak kullanma
  • Duygusal destek: Duygusal destek sağlamak; bu, hem danışanlar hem de danışanların aileleri için olabilir
  • Kendini ifade etme: Duygu ve duyguların ifadesi için bir ivme olarak müzik

Müzik Terapisinden Kimler Faydalanabilir?

Zihinsel sağlık ihtiyacı olan çocuklar, ergenler, yetişkinler ve yaşlılar, gelişimsel ve öğrenme güçlüğü çekenler, Alzheimer hastalığı ve diğer yaşlanma ile ilişkili durumları yaşayanlar, madde bağımlılığı sorunu olanlar, beyin hasarları, fiziksel engeller ve çalışan anneler de dahil olmak üzere akut ve kronik ağrı yaşayanlar, müzik terapisinden yararlanabilir.

Sağaltıcı bir ortamda müzik terapisi uygulananlar için özel sağlık durumları şunları içerir:

  • Depresyon, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) bipolar bozukluk, stres ve kaygı veya bir dizi zihinsel sağlık bozukluğu gibi zihinsel sağlık konularına sahip olan (çocuklardan yaşlılara kadar) herkes.
  • Gelişimsel ve / veya öğrenme özürlü bireyler (otizm spektrum bozuklukları)
  • Alzheimer ve yaşlanmaya bağlı diğer hastalıklara sahip yaşlı yetişkinler (Demans, Parkinson hastalığı gibi)
  • Kemoterapi dolayısıyla duygusal sıkıntı ve fiziksel ağrı ile uğraşan kişiler
  • Madde bağımlılığı ve maddenin kötüye kullanımı ile ilgili olanlar
  • Beyin yaralanmalarından kurtulan bireyler (Son dönemler için verilebilecek bir örnek olarak, ünlü Kongre Üyesi Gabrielle Gifford’un uğradığı suikast girişiminden sonra iyileşmesi)
  • Bedensel engelli herkes
  • Astımlı bireyler
  • Yatan ağrılı hastalar (akut ya da kronik)
  • Uykuyu düzeltmek ve prematüre bebeklerin ağırlığını arttırmak

Müzik Terapistleri Nerede Çalışır?

Müzik terapistleri, tıbbi veya psikiyatrik hastanelerde, okullarda, bakım evlerinde, düşkünler evinde, gündüz bakım merkezlerinde, kanser merkezlerinde, ıslahevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, hastanın evinde, özel muayenehanede ve bir müzik terapistinin ihtiyaç duyabileceği başka herhangi bir yerde çalışmaktadır.

Profesyonel olarak eğitilmiş bir terapistin gözetimindeki müzik terapisi, onu kullananlara çeşitli bağlamlarda sağaltıcı faydalar sağlar. Amerikan Müzik Terapisi Derneği (AMTA) müzik terapisini destekleyen ve öneren önemli kuruluşlardan biridir; iyileştirici tespitlerde kullanımını destekler ve bireyleri profesyonel onaylı müzik terapistlerinin gelişmiş eğitim, bilgi ve becerilerini kullanmaya teşvik eder. Müzik terapisi, pek çok fiziksel, psikolojik ve duygusal konuları profesyonel bağlamda ele alan kanıta dayalı ve ilaçsız bir yoldur. 

Çevirmen: Gözlem KÜÇÜK
Kaynak: WinMental Health 

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com